Nagyon jól áll a költségvetés

2016.08.22. 17:06

Az államháztartás központi alrendszerének első hét havi hiánya a végleges adatok szerint 464,8 milliárd forint volt, ami az utóbbi mintegy másfél évtized legalacsonyabb deficitje - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn, írja az MTI.

Tavaly az első hét hónapban a deficit közel kétszer ekkora, 894,1 milliárd forint volt. Az idei kedvezőbb helyzet elsősorban a költségvetés eltérő kiadási szerkezetének, és a kedvező reálgazdasági folyamatoknak köszönhető, de az NGM szerint az a gazdaságfehérítést célzó intézkedések miatt több adót sikerült beszedni, és ez is hozzájárult a vártnál jobb adathoz. Az NGM szerint az idei évre kitűzött 2 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánycél változatlanul reális és teljesíthető.

A Portfolio cikke szerint most az a kérdés, hogy a kormány kihasználja-e ezt a mozgásteret, vagy marad az alacsonyabb hiánynál és ezzel jobb államadósság-számot mutat ki. A korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján nem lehet kizárni, hogy az őszre beharangozott növekedésösztönző csomag már az idei költségvetést is érinteni fogja.