Elfogyott az összes EU-s kkv-pénz

2016.08.23. 08:39

Több mint 350 kis- és középvállalkozás (kkv) közel 130 milliárd forint értékű kockázati tőkét kapott az EU Jeremie programjában – árulta el a Világgazdaság kérésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az uniós szabályok alapján 28 hazai alapkezelőnek május végéig kellett kiosztania a pénzeket. Végül az összes pénzt sikerült elkölteni, pedig tavaly októberben még alig 90 milliárdnál tartottak a befektetések, azért a határidőt 5 hónappal kitolták. A 130 milliárd forint 65 százaléka uniós forrás, a maradék magánbefektetők pénze.

A cikk szerint bár a Jeremie-program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel például a 2015. évi közel 32 milliárd forint értékű magyarországi kockázatitőke-befektetések háromnegyedét Jeremie-alapok hajtották végre. Ennek ellenére a a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület szerint a kezdő cégek esetében akár 90 százalék is lehetne a támogatási arány, miközben a tapasztaltabb cégek esetében elég lenne 40-60 százaléknyi EU-s pénz. A lap azt írja, hogy az NGM-ben már dolgoznak is eltérő keretösszegű, feltételrendszerű és működési struktúrájú programon.