Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

150 millió forintnyi áfát csaltak el

2016.12.05. 11:21

Többszörösen körözött, Szlovákiába menekült győri férfi vezetésével csaknem százötven millió forintnyi áfát csalt el egy bűnszervezet - írja az MTI a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva.

A bűnszervezet tagjai az általuk létrehozott magyar és szlovák cégek közreműködésével Spanyolországból és Szlovákiából nettó áron hoztak be fagyasztott szállítmányokat Magyarországra, amiket már áfával növelt áron adtak tovább hazai húsnagykereskedéseknek. A belföldi értékesítés után fizetendő áfát fiktív számlák felhasználásával csalták el.

A pénzügyi nyomozók öt megyében összesen 33 helyszínen tartottak házkutatást. Egy kukoricaföldön elásott, nejlonba rejtett laptopot, szlovák és magyar honosságú igazolványokat, bélyegzőket és feljegyzéseket is találtak. A bűnszervezetet irányító, többszörösen körözött győri férfinak egy másik költségvetési csalás miatt indult ügye is van, korábban csalás miatt már jogerős letöltendő szabadságvesztésre is ítélték. Pont a büntetés letöltése elől menekült Szlovákiába, ahol az újabb bűnbandát megszervezte.

A NAV pénzügyi nyomozói költségvetési csalás miatt rajta kívül öt gyanúsítottat hallgattak ki, közülük egy férfi előzetes letartóztatásban van. A bűnbandát irányító férfit már egy büntetés-végrehajtási intézetben hallgatták ki.