Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adót emel több önkormányzat is

2017.02.22. 07:52

Idén az idegenforgalmi adókból származó bevételek (ifa) után az önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról 1 forintra csökkent, amit a turisztikailag frekventált települések  különböző módokon próbálnak ellensúlyozni - írja a Világgazdaság.

Zalakaros 80 millió, Hévíz 280 millió forintos bevételkiesésre számít az állami hozzájárulás csökkenése miatt. Zalakaros önkormányzata a bevételcsökkenés kompenzálása érdekében

  • felemelte az idegenforgalmi adót 450 forintról 500 forintra.
  • A szemétszállítás díját eddig az önkormányzat fizette, júliustól viszont már lakossági díjfizetés lesz.
  • Emellett különböző takarékossági intézkedéseket vezettek be az önkormányzatnál, státuszokat nem töltöttek be, ingatlanokat értékesítettek.

Hévíz elsősorban a működési kiadások csökkentésével, illetve belső átszervezésekkel próbálta meg ellensúlyozni az állami támogatás csökkentését. Az idegenforgalmi célú költéseikhez és a fejlesztési tervekhez nem nyúltak hozzá.

Zamárdi szintén megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonlóan oldotta meg a bevételkiesést. A bevételcsökkenés kompenzálása végett Balatonföldváron fizetősek lesznek egyes parkolók, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést.