Egyszer giccsadóztatott eddig Óbuda

2017.03.28. 08:56

A giccsadó tavalyi bevezetése óta összesen egy alkalommal alkalmazta ezt az adónemet a III. kerületi önkormányzat: a Portfolio megkeresésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elárultam, hogy az önkormányzat eddig 61 adóalanyt regisztrált, de 60 esetben végül nem adóztattak, mert a figyelmeztetés hatására az ingatlantulajdonosok módosították eredeti elképzeléseiket.

Az óbudai önkormányzat tavaly fogadta el a településkép-védelmi települési adóról szóló rendeletet, vagyis a giccsadóként ismertté vált adót. Az önkormányzat azokra az egyszerű bejelentéssel épülő 300 négyzetméter alatti lakóépületekre veti ki, amelyeket nem a helyi előírásoknak megfelelően terveznek és kiviteleznek.

Azáltal, hogy a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építése egyszerű bejelentéssel lehetségessé vált, felmerült a veszélye az utcaképbe nem illő házak terjedésének. A településkép-védelmi adó bevezetésének elsődleges célja a jogkövető magatartás elősegítése volt - mondta el a Portfolio megkeresésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. 

A főépítészi vélemények alapján eddig viszont ez csak ez egy esetben fordult elő, mert az önkormányzat által beazonosított 61 adóalanyból, csak egy nem változtatta meg a terveit.