Kötelezettségszegési eljárás indult a nagy adós fegyverünk miatt

2017.10.04. 17:09

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult a magyar szabályozás miatt az unióban, az elektronikus árukövető rendszerünk (ekáer) a határátlépéseknél túl sok adminisztratív formaságot vezetett be, írja az MTI. Az ekáért eredetileg egyébként külföldi példa alapján vettük át, ahogy az online pénztárgépeket is. 

Ezzel az uniós áfaszabályoknak hánytunk fittyet szerintük, és most levélben jelezték, hogy ha két hónapon belül nem javítjuk a hibát, akkor jön a következő szakasz. Ami egy másik levél lenne, ezúttal indoklással ellátva.

000 NA0EC
Fotó: Sebastien Bozon

Közben az EU pénzügyi biztosa pont ma beszélt arról, hogy a határokon átnyúló vállalkozások jelenleg 11 százalékkal magasabb költségekkel szembesülnek, mint a csak belföldön kereskedők. A terveik szerint pont azért kell egységesíteni és egyszerűsíteni az uniós áfaszabályokat, hogy a csalók kevésbé tudják kijátszani ezeket, illetve ne legyenek iszonyatos adminisztrácóis költségeik azoknak se, akik határokon túl is működnek. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) egyébként már az induláskor felháborodott a szerintük aránytalanul nagy adminisztratív elvárások miatt.

A kormány teljesen kiakadt, ők az uniós eljárást úgy értelmezik, hogy az EU örökre meg akarja szüntetni az egész ekáert, de ők majd megvédik. Azzal érvelnek, hogy az ekáernek vannak hasznai, például a zöldségtermelők hamar 15-20 százalékos felvásárlási árnövekményt értek el.

De ezt soha nem is vitatta senki, inkább az a közgazdasági kérdés, hogy akkor ezt  a hasznot milyen mindenkire, tisztességes szereplőkre is vonatkozó adminisztratív áron érjük el. Erről nem írnak egy szót se a reakciójukban a kormány oldalán.