Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lehető legtöbb uniós pénzt vennék el tőlünk

2018.05.29. 10:23

Az első tervek alapján a lehető legnagyobb mértékben csökkentenék többek közt Magyarország uniós támogatását az összesen 330 milliárd eurós kohéziós alapokból, írja a Financial Times az általuk látott dokumentumokra hivatkozva. 

Lehet, hogy nem hullik örökké a manna

Általában véve az a terv, hogy eddig tágabban a mi régiónk, azaz a balti és visegrádi országok  profitáltak leginkább az ilyen uniós támogatásokból, de most inkább a déli országok felzárkóztatására költenének némileg jobban 2021 és 2027 között. 

Egy uniós szabály miatt nem lehet drasztikusan elvágni a kohéziós támogatásokat, maximum 24 százalékkal lehet csökkenteni őket, úgyhogy ennyivel csökkentenék Magyarország, Csehország, Észtország és Litvánia kohéziós támogatását. 

Lengyelországét pedig 23 százalékkal, ami az ő esetükben például 19,5 milliárdos eurónyi (6200 milliárd forintos) támogatás kiesését jelentené a 2014-2020-as időszakhoz képest. 2018-as árakon Lengyelország egyébként az előző időszakban 83,9 milliárd eurónyi kohéziós támogatást kapott. 

Cserébe 5 százalékkal többet kapna Spanyolország, összesen 34 milliárd eurót, nyolc százalékkal Görögország, akik így már 19,2 milliárd euróhoz jutnának, és 6,4 százalékkal Olaszország, akinek így 38,6 milliárd euróra nőne a kohéziós támogatásuk. 

A torta is kisebb

Összességében a balti és a visegrádi államok 37 milliárd euró támogatástól esnének el a tervek szerint, míg azok a déli államok 3,7 milliárd euróval kapnának összesen többet, melyeket a legjobban sújtott pénzügyi válság. 

000 Par7863710
Fotó: Philippe Huguen / AFP

A Portfolio.hu ennek kapcsán arról írt, hogy egyébként reál értelemben eleve több mint 10 százalékkal csökkennek az elosztható támogatások, elsősorban a brexit miatt. Azaz a kohéziós támogatási torta is csökken, ennek nagy részét viselné a balti és visegrádi régió.

Emellett az elosztást is új alapokra szeretnék helyezni. Az erősen korlátosan használható GDP/fő helyett figyelembe vennék a régiók fejlettségének meghatározásánál ezentúl példul a fiatalok munkanélküliségi rátáját, az oktatási szinteket, a szén-dioxid-kibocsátást vagy a 2014-2017 közti bevándorlás mértékét. Ezek azonban még mind csak elsődleges tervek, amik tárgyalási alapként szerepelhetnek.

A Financial Times azt is hozzáteszi, hogy még így is simán a balti és közép-európai régió lesz a leginkább kedvezményezettje az ilyen csatornán át folyó felzárkóztatási pénzeknek. Szlovákia vagy Lettország például fejenként átlagosan 300 eurót (nagyjából százezer forintot) kapna ezekből az alapokból 2021-2027 közt, ami mondjuk nagyjából a háromszorosa, mint amit egy főre nézve az olaszok kapnának.