Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Honvédelemre, egészségügyre lesz több pénz, oktatásra nem

D  AS20180613041
2018.06.14. 16:07
A költségvetési tervezet alapján jó magas, 4,1 százalékos növekedést vár a kormány jövőre, de azért felkészülnek arra is, ha az eurózónában vagy a világgazdaságban komolyabb bajok lesznek. Egészségügyre, sportra, kultúrára és közlekedésre több pénz jut, oktatásra reálértéken nagyjából ugyanannyi mint eddig. A közszférában jöhet a béremelés, bár erről egyelőre nem sokat lehet tudni.

A 2019-es költségvetési javaslat alapján óriási változások nem lesznek a 2018-as büdzséhez képest, de azért kezdjük a legfontosabb részletekkel, mielőtt a tervezet egészére térnénk:

  • Az szja és az áfa nem változik,
  • de 17 500-ról 20 ezer forintra nő a kétgyerekesek esetén is az elérhető családi adókedvezmény.
  • 19,7 százalékról 17,5 százalékra fog csökkenni a szociális hozzájárulási adó mértéke, ez nagyjából 100 milliárd forintot hagy a cégeknél, ebből lehet béreket emelni és fejleszteni.
  • A nyugdíjak értéke az inflációval tuti emelkedik, ez a tervezet szerint 2,7 százalék lesz, viszont magas növekedés esetén lesz majd nyugdíjprémium is (4,1 százalékos növekedést várnak, ha ez megvalósul, akkor prémium is lesz, erre 24,6 milliárd forintot tett félre a kormány).
  • A kormány nagyon optimista ezzel a növekedési előrejelzéssel, de érzékelik a világgazdaság és az eurózóna felett gyülekező viharfelhőket, ezért a tavalyihoz képest másfélszeresére nő a biztonsági tartalék. Ha baj lesz, így 360 milliárd forint áll majd rendelkezésre válságkezelésre (ez a GDP 0,8 százalékát teszi ki).
  • Oktatásra inflációval korrigálva kevesebb jut, mint idén (15 milliárd plusz), egészségügyre viszont jóval több (101 milliárd, amiből 40 milliárd megy egy olyan programra, amivel az ellátórendszer hatékonyságát akarják fejleszteni).
  • A költségvetés felveti, hogy kormánytisztviselők fizetését akár 25-30 százalékkal emeljék, de ennek a konkrétumairól csak ősszel fognak dönteni a dokumentum alapján.

Egészségügyre lesz több pénz, oktatásra nem

Egészségügyre 101 milliárddal jut több pénz jövőre, ami a kiadásokon belül arányosan is több, mint amennyit tavaly szánt erre az állam. A tervezet alapján 40 milliárd forintot különítenek "az egészségügyi ágazat fejlesztésével összefüggő, az ellátórendszer hatékonyságának növelését és a finanszírozási rendszer fenntarthatóságának javítását célzó feladatok támogatására". Szintén nagyobb egészségügyi fejlesztési kiadás az Egészséges Budapest programra szánt 37 milliárd forint, amiből a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátásokat fejlesztik.

Az Egészségbiztosítási Alap bevételei úgy nőnek 152-ről 155 milliárd forintra, hogy a népegészségügyi termékadóból származó bevétel 30 milliárd forintról majdnem megduplázódik, 57,2 milliárd forintra. Ennek a részleteiről majd csak az adótörvény megjelenése után tudhatunk majd többet.

Oktatásra viszont reálértéken kevesebb jut majd, csak 15 milliárd forinttal lesz erre több pénz jövőre, az infláció ezt a többletet el is viszi, már amennyiben bejön a kormány 2,7 százalékos várakozása. A kiadások arányában középfokú és felsőfokú oktatásra ugyanannyit költ majd az állam, mint idén, az "egyéb oktatás" kategóriára jut majd arányosan kevesebb.

Kultúrára 56 milliárddal több pénz jut 2019-ben, viszont sportra még több, konkrétan 83 milliárddal nő ennek a területnek a finanszírozása.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy ez egyben a hazaszeretett is növeli majd.

A tervezet szerint a közlekedés fejlesztésére is elég sok jut majd, a "közúti közlekedési tevékenységek" kategória mellett a költségvetésben 93 milliárd forintnyi, a "vasúti közlekedésügyek és szolgáltatások" kategória mellett pedig 40 milliárd forintnyi plusz forrás szerepel 2019-re, de távközlésre is 36 milliárd forinttal több pénz megy.

Honvédelemmel kapcsolatban az a cél, hogy ne legyen terrorfenyegetettség, ezért belekezdenek a honvédség modernizálásába, védelemre összesen nagyjából 88 milliárddal forinttal többet költenek 2019-ben. Rogán Antal minisztériumra is örülhet, ugyanis 20,6 milliárdról 29,6 milliárdra nőnek a kormányzati kommunikációra szánt források

Sok fejlesztésre is marad pénz a 2019-es tervezet alapján: a családi otthonteremtési kedvezményre 242 milliárd lesz, a Modern Városok Programra 135 milliárd forintot különítettek el, a Liget projektre 25,6; a Paks II. projektre 106, a Budapest-Belgrád vasútvonalra pedig 3,5 milliárdot terveznek költeni 2019-ben. Fejlesztésekre összesen 4000 milliárd forintot szánnak a tervezetben.

Az állam bevételei a terv szerint jelentősen megnőnek, aminek főleg a fogyasztás felpörgésén keresztül bejövő több áfabevétel és a jövedelmek növekedése miatt növekvő szja-bevételek jelentik a fő forrásait, de a szintén jelentős forrásnak számító jövedéki adóból és a társasági adóból is több bevételre számítanak jövőre.

Az szja marad egykulcsos, és 15 százalékos, ehhez már biztos, hogy nem nyúlnak hozzá, viszont felmerült, hogy a tartós (ESL, UHT) tejek áfáját csökkentsék, ebben az ügyben egyelőre nem született döntés. Ahogy az ábrán is látszik, uniós forrásokra viszont már az előző évekhez képest kevésbé támaszkodik a költségvetés.

Varga Mihály szerdán a költségvetés benyújtásakor arról beszélt, hogy szeretnék valamilyen módon megkönnyíteni a nyugdíjasok munkavállalását, Gulyás Gergely csütörtökön a kormányinfón erről további részleteket árult el: azt mondta nem kell majd a nyugdíjfolyósítást felfüggeszteni, ha a minimálbér tizenkétszeresét eléri a nyugdíjasok munkában szerzett jövedelme, és a munkából szerzett jövedelem után csak a 15 százalékos szja-t kell majd fizetni, más közterhet nem. 

Optimisták, de azért látják a kockázatokat

konvergencia-programmal összhangban 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak a jövő évi büdzsében. A költségvetés elég optimista előrejelzésekre épül, a Pénzügyminisztérium 2019-re 4,1 százalékos növekedést vár, erős lakossági fogyasztással (3,9 százalék), a beruházások fellendülésével (9,5 százalék), és a foglalkoztatottság további növekedésével (1,5 százalék). Az államadósság mérséklése folytatódik, a ciklus végére 60 százalék alá szeretnék csökkenteni a GDP-arányos államadósságot.

Varga Mihály a költségvetést bemutató sajtótájékoztatón ugyanakkor azt is megemlítette, hogy bár magyar gazdaság kilátásai stabilak, a világgazdaságban vannak veszélyek,

AZ EURÓZÓNA VÁLSÁGJELEIT FIGYELNI KELL, EZÉRT A BIZTONSÁGI TARTALÉK ÖSSZEGÉT MÁSFÉLSZERESÉRE, 350 milliárd forintra EMELIK.

A Donald Trump által felvetett, de egyelőre még nem kivetett autóipari vámok kapcsán Varga azt mondta, a német autóipari exportot érintő vám a magyar gazdaságot és rosszul érintené, de fel vannak készülve arra az eshetőségre, ha Trump kereskedelmi háborúba kezdene.

Az euróval szemben kedden három éves mélypontra gyengülő forintárfolyammal kapcsolatban Varga azt mondta, arra számítanak, hogy a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik a forintárfolyam, de figyelik a feltörekvő piaci történéseket. Varga szerint a magyar gazdaság ellenálló képességét az is erősíti, hogy negyven éven nem volt olyan alacsony az államadósság devizaaránya, mint most.