Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Parragh: 75 ezer forint is lehetne a kata

2018.07.11. 11:05

Jövőre még nem változik a kisadózó vállalkozások tételes (kata) adója, de azt követően viszont jelentős emelés jöhet. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az emelésre azért van szükség, mert a minimálbér évek óta ütemesen emelkedik, és nagyon elszakadt a kata esetében a nyugdíj kiszámításakor figyelembe vett összeg – írja az Mfor.hu.

A havi 50 ezer forint adó esetében jelenleg 94 400 forint az ellátások számításának alapja a törvény szerint, és ahhoz, hogy a kata szerint adózók ellátásnak alapja felzárkózzon a minimálbéresek idei 136 ezres bruttójához, 46 százalékkal kéne megemelni ezt az összeget. Az mfor.hu számításai alapján 73-75 ezer forintra kellene emelni a tételes adót ahhoz, hogy az MKIK elnöke által említett feltételeknek megfeleljen a kisadózó vállalkozások szabályozása.

Parragh elmondta, hogy a parlament már tárgyalja az adócsomagot, és abban ez nem szerepel, de időt kell hagyni a vállalkozóknak, hogy megértsék a szándékot, ezért az elnök szerint folyamatosan beszélni kell erről.

Az emelést ugyanis nehéz lesz elfogadtatni a vállalkozókkal, de hosszú távon a megfelelő szintű nyugdíj az ő érdekük is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy mekkora lehet a minimálbér-emelés mértéke jövőre, de az általános béremelés szerinte meg fogja haladni a 9 százalékot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?