Parragh: 75 ezer forint is lehetne a kata

2018.07.11. 11:05

Jövőre még nem változik a kisadózó vállalkozások tételes (kata) adója, de azt követően viszont jelentős emelés jöhet. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint az emelésre azért van szükség, mert a minimálbér évek óta ütemesen emelkedik, és nagyon elszakadt a kata esetében a nyugdíj kiszámításakor figyelembe vett összeg – írja az Mfor.hu.

A havi 50 ezer forint adó esetében jelenleg 94 400 forint az ellátások számításának alapja a törvény szerint, és ahhoz, hogy a kata szerint adózók ellátásnak alapja felzárkózzon a minimálbéresek idei 136 ezres bruttójához, 46 százalékkal kéne megemelni ezt az összeget. Az mfor.hu számításai alapján 73-75 ezer forintra kellene emelni a tételes adót ahhoz, hogy az MKIK elnöke által említett feltételeknek megfeleljen a kisadózó vállalkozások szabályozása.

Parragh elmondta, hogy a parlament már tárgyalja az adócsomagot, és abban ez nem szerepel, de időt kell hagyni a vállalkozóknak, hogy megértsék a szándékot, ezért az elnök szerint folyamatosan beszélni kell erről.

Az emelést ugyanis nehéz lesz elfogadtatni a vállalkozókkal, de hosszú távon a megfelelő szintű nyugdíj az ő érdekük is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy mekkora lehet a minimálbér-emelés mértéke jövőre, de az általános béremelés szerinte meg fogja haladni a 9 százalékot.