Könnyít a NAV a hátralékosok életén

2018.08.03. 11:41

Januártól már ötszázezer forint adótartozásig kérhető egyszerűbben a részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amihez egy kérelmet kell benyújtani - ezt közölte a NAV az MTI-vel pénteken. Addig 200 ezer forintos hátralékig lehet részletfizetést kérni hat hónapra

A lehetőséggel már minden természetes személy élhet, vagyis nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek is. A NAV a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi maximum 12 hónapra a pótlékmentes részletfizetést. A személyijövedelemadó-előleg és a levont jövedelemadó, a beszedett adó, valamint a levont járulékok kivételt képeznek, ezekre nem érvényes a lazítás. 

A kérelmet benyújtóknak indokolniuk sem kell, hogy miért kérik az automatikus részletfizetést, és a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például hogy fennáll-e valamilyen a fizetési nehézség vagy hogy milyen az igénylő jövedelmi helyzete. A pótlékmentes részletfizetési kedvezményt a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal.

A NAV honlapjáról a letöltések - egyéb menüpontból elérhető az automatikus részletfizetési kérelem, ezt postán kell beküldeni vagy személyesen leadni a NAV ügyfélszolgálatain, de akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan is elküldheti. Az egyéni vállalkozók kizárólag ügyfélkapun nyújthatják be kérelmüket. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Fontos, hogy a hátralékosok betartsák az engedélyező határozatban megszabott fizetési határidőket,

mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.