Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyít a NAV a hátralékosok életén

2018.08.03. 11:41

Januártól már ötszázezer forint adótartozásig kérhető egyszerűbben a részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amihez egy kérelmet kell benyújtani - ezt közölte a NAV az MTI-vel pénteken. Addig 200 ezer forintos hátralékig lehet részletfizetést kérni hat hónapra

A lehetőséggel már minden természetes személy élhet, vagyis nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek is. A NAV a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi maximum 12 hónapra a pótlékmentes részletfizetést. A személyijövedelemadó-előleg és a levont jövedelemadó, a beszedett adó, valamint a levont járulékok kivételt képeznek, ezekre nem érvényes a lazítás. 

A kérelmet benyújtóknak indokolniuk sem kell, hogy miért kérik az automatikus részletfizetést, és a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például hogy fennáll-e valamilyen a fizetési nehézség vagy hogy milyen az igénylő jövedelmi helyzete. A pótlékmentes részletfizetési kedvezményt a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal.

A NAV honlapjáról a letöltések - egyéb menüpontból elérhető az automatikus részletfizetési kérelem, ezt postán kell beküldeni vagy személyesen leadni a NAV ügyfélszolgálatain, de akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan is elküldheti. Az egyéni vállalkozók kizárólag ügyfélkapun nyújthatják be kérelmüket. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Fontos, hogy a hátralékosok betartsák az engedélyező határozatban megszabott fizetési határidőket,

mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.