Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Rekord hiányt hozott össze a kormány augusztus végéig

2018.09.07. 13:21

Rekord hiánnyal zárta az év első nyolc hónapját a kormány, a január elejétől augusztus végéig terjedő időszakban 1646 milliárd forint volt a deficit - írja a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója alapján a Portfolio.hu. Ez 121 százaléka az éves előirányzott hiánynak, legutóbb 2011-ben volt ilyen nagy mínuszban a költségvetés. 

Augusztus hónapban 155,3 milliárd deficitet hozott össze az államháztartás, ami a második legmagasabb augusztusi deficit a tavalyi után. A Pénzügyminisztérium közlése szerint az rontotta az egyenleget, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat - többek között a családi pótlékot - már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forinttal dobta meg az augusztusi számlát. 

A Portfolio szerint az is látszik a számokból, hogy augusztusban is negatív volt az uniós források mérlege: a kormány 79 milliárd forint értékben költött uniós fejlesztésekre, miközben Brüsszeltől 21 milliárd forintnyi bevétel érkezett.

A portál szerint a rekord méretű nyolc havi deficitről is leginkább az uniós források egyenlege tehet, vagyis az, hogy a kormány megelőlegezi az uniós fejlesztéseket amíg Brüsszelből el nem utalják a pénzt. A PM közlése szerint  augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot,miközben az Európai Bizottságtól 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni az államkassza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!