Rekord hiányt hozott össze a kormány augusztus végéig

2018.09.07. 13:21

Rekord hiánnyal zárta az év első nyolc hónapját a kormány, a január elejétől augusztus végéig terjedő időszakban 1646 milliárd forint volt a deficit - írja a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója alapján a Portfolio.hu. Ez 121 százaléka az éves előirányzott hiánynak, legutóbb 2011-ben volt ilyen nagy mínuszban a költségvetés. 

Augusztus hónapban 155,3 milliárd deficitet hozott össze az államháztartás, ami a második legmagasabb augusztusi deficit a tavalyi után. A Pénzügyminisztérium közlése szerint az rontotta az egyenleget, hogy az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatásokat - többek között a családi pótlékot - már a nyár utolsó hetében kifizette a Magyar Államkincstár, ami összességében 30,7 milliárd forinttal dobta meg az augusztusi számlát. 

A Portfolio szerint az is látszik a számokból, hogy augusztusban is negatív volt az uniós források mérlege: a kormány 79 milliárd forint értékben költött uniós fejlesztésekre, miközben Brüsszeltől 21 milliárd forintnyi bevétel érkezett.

A portál szerint a rekord méretű nyolc havi deficitről is leginkább az uniós források egyenlege tehet, vagyis az, hogy a kormány megelőlegezi az uniós fejlesztéseket amíg Brüsszelből el nem utalják a pénzt. A PM közlése szerint  augusztus végéig az uniós kiadások elérték az 1388,5 milliárd forintot,miközben az Európai Bizottságtól 183 milliárd forint bevételt tudott csak elszámolni az államkassza.