Varga: Hosszú távon szeretnénk, hogy csökkenjen a 27%-os áfakulcs

DMOHA20190416007
2019.05.22. 10:23

Hosszabb távon szeretnék, hogy a 27 százalékos áfakulcs csökkenjen, de ehhez további erőfeszítések szükségesek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak.

Varga a 2020-as költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy nem várható a magyar adópolitikában nagy változás. "Úgy döntöttünk, hogy a munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkenjenek, és a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be a közösségi kiadásokhoz szükséges  bevételeket. Ezen nem kívánunk változtatni, de - ahogy az elmúlt években tettük a csirke, a sertéshús és a tojás esetében - ahol mód van rá, megvizsgáljuk a kedvezményes áfa lehetőségét. Tizenöt olyan javaslat van a Pénzügyminisztériumban, amelyben a szakmai szervezetek kérnek kedvezőbb kulcsot termékeknek, de akár teljes iparágaknak is" - mondta.

Ennek kapcsán említette meg Varga, hogy hosszabb távon szeretnék csökkenteni az áfakulcsot, amit nagyban segít Varga szerint az, hogy a költségvetésből kieső áfabevétel 2012-höz képest 22 százalékról 13 százalékra csökkent.

Varga szerint német autóipari kitettségünk ellenére nem kerültünk olyan helyzetbe, amely a gazdaság számottevő lassulásával járna, "sőt akár előnyünkre is fordíthatjuk a helyzetet, mert ha egy autógyárnak vagy más befektetőnek mérlegelni kell, hogy hova viszi a gyárát, akkor ebben a vitáktől hangos világban Magyarország kifejezetten jó pozícióban van". Az is ellenállóbbá teszi a magyar gazdaságot a nemzetközi hatásoktól, hogy a pár évvel ezelőtthöz képest a magyar növekedés sokkal nagyobb mértékben támaszkodik a belső fogyasztásra és kevésbé függ az ipar és az export növekedésétől - mondta Varga.

Az azonnali átutalás bevezetése kapcsán Varga azt mondta, fontos lenne egy tesztidőszak, ugyanis az online pénztárgépek bevezetésének sikeréhez is kellett az, hogy minisztérium elhalasztotta az indulást addig, amíg a tesztelésen minden problémára megoldást találtak. A törvényi előírás alapján  2019. július 1-jétől a hazai bankoknak képesnek kell lenniük a hét minden napján, 0-24 óráig az átutalások azonnali (5 másodpercen belüli) teljesítésére, azonban a pletykék egy ideje arról szólnak, hogy elképzelhető csúszás, mert nehéz feladat a rendszerek kifejlesztése.

(Borítókép: Varga Mihály. Fotó: Mohai Balázs / MTI)