Az anyák döntő részét visszaveszik

2013.10.03. 07:45

A várandósság alatti munkavégzéshez képest még nagyobb kihívást jelent az otthon töltött évek után a kisgyermekes nők visszatérése a munkaerőpiacra, amit - köztudottan - a munkáltatók hozzáállása sem segít - olvasható a Magyar Távmunka Szövetség honlapján.

Holott a vállalatok 39 százaléka rendelkezik olyan eszközökkel vagy programokkal, amelyek ezt a munkavállalói kört támogatnák - idézi a szövetség nem reprezentatív felméréséta a napi.hu. A kutatásban összesen 110 cég és 55 ezer munkavállaló vett részt. Javarészt közép- és nagyvállalatok rendelkeznek a kisgyermekes munkaerő foglalkoztatásához szükséges erőforrásokkal, illetve a jelentős létszámból adódóan a visszatérő munkavállalók nem egyedi eseteket képeznek, hanem gyakran előfordulókat, amire így már többé-kevésbé kidolgozott rendszereik vannak.

A vállalatok 21 százalékánál - többnyire a mikro- és kisvállalatok körében - a kisgyermekesek visszatérésére semmilyen megoldás nincs és várhatóan a közeljövőben nem is lesz. A megkérdezettek 45 százaléka azért nem veszi vissza a volt munkavállalóját, mert a kisgyermekes helyére felvett dolgozót hatékonyabbnak ítéli. A vállalatok 18 százaléka úgy látja, hogy a tartós távollét miatt sok vállalati változásról lemaradnak a fiatal anyukák.

A kimutatások szerint ez egyenes arányban áll azzal, hogy ezek a vállalatok nem tartják a kapcsolatot az anyukákkal a gyermeknevelés időszakában. Ugyancsak 18 százalékuk úgy látja, hogy a visszatérés után a nők teljesítménye visszaesik, foglalkoztatásuk költségesebb (felgyülemlett szabadság, juttatások, végkielégítés). Költség tekintetében a vállalatok 27 százaléka azt gondolja, hogy a visszatérés után túl sok a gyermek jogán igénybe vett táppénz.

Elenyésző, de előfordul, hogy a célzott adó- és járulékkedvezmények hiányoznak a foglalkoztatásukhoz, és nem állnak rendelkezésre célzott pályázati források, EU-támogatások munkahelymegtartásra, atipikus foglalkoztatás támogatására, családi napközi működtetésére.