Rekordot dönt a közmunka

2013.10.24. 13:00

Minden eddiginél többen, összesen kétszázezren vesznek részt közfoglalkoztatási programban az idén a november elsejétől április végéig tartó téli időszakban - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára. 

Czomba Sándor megerősítette, hogy a résztvevők közül 100 ezren dolgoznak majd, további 100 ezren viszont a valódi munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő oktatást kapnak. 

A legnagyobb munkáltatók az önkormányzatok lesznek - tette hozzá. A téli közmunkaprogram bér és járulékterhei 2013-ban nagyjából 20 milliárd forintot tesznek ki, ez még az idei költségvetést terheli.

A foglalkoztatásért felelős államtitkár elmondta: a 100 ezer ember képzése december elsejétől jövő március 31-ig tart, a képzési költségeket - amely 24 milliárd forintot tesz ki - a kormány európai uniós forrásból finanszírozza. A képzések ingyenesek, ennek az idejére a nyolc órás közfoglalkoztatási bért kapják meg a résztvevők, ami jelenleg bruttó 75 500 forint, nettó 49 453 forint. Az állam az utazási költségek térítéséhez is hozzájárul. A jelenleg a közfoglalkoztatási programban részt vevők szerződése pedig automatikusan meghosszabbodik április 30-ig - mondta.