Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hirtelen 100 ezerrel több lett a munkakareső

2014.06.18. 17:45

100 ezer fővel nőtt az álláskeresők száma május és április között a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása alapján, de a 24,3 százalékos növekedés ellenére még így 0,1 százalékkal kevesebb a munkanélküli, mint tavaly ilyenkor – írja az MTI.

A 100 ezer új álláskereső nagy része azok közül kerülhet ki akik eddig közmunkában vettek részt. Míg ugyanis a téli közmunkaprogramban még nagyjából 230 ezren vettek részt, a májusban kezdődő nyári közmunkát csak 140 ezren kezdték meg, többen várhatóan csak a nyár közepén vesznek részt az állami foglalkoztatási programban.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014. február-áprilisi negyedévben 360 500 volt, ami 8,1 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez azt jelenti, hogy tavaly májushoz képest 2,9 százalékkal csökkent a munkanélküliség.

A májusi adatok alapján az álláskeresők 12,1 százaléka volt pályakezdő, a legtöbb fiatal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keres munkát.

Májusban a foglalkoztatók összesen 125 ezer üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 87 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a fővárosba és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.