Itt a világ legalacsonyabb minimálbére a szerbek szerint

2014.07.21. 12:18

A befagyasztott szerbiai minimálbér nem éri el az egy eurót óránként, írja a Napi.hu.

A belgrádi kormány döntése értelmében december végéig a nettó minimális órabér (az adók és a kötelező társadalombiztosítás levonása után) 115 dinár marad, ami 0,98 euró (nagyjából 303 forint). Ez az összeg két éve nem változott.

Marko Nastić Boiler Room
Egyéb szerb minimál

Ez a világ legalacsonyabb garantált munkabére a B92 rádió szerint. A Danas szerb napilap szerint azonban nem marad el jelentősen szomszédaitól: a minimális órabér Bulgáriában 1,04, Romániában 1,14 euró. Utánuk következik Brazília (1,15 euró), Litvánia (1,76), Lettország (1,93) és Csehország (1,95 euró).

Ezt elég megtévesztően állítják be, Afganisztánban például ugyanis fél dollár (110 forint) körüli az óránkénti minimálbér, de a közeli Albániában is van minimálbér, 240 forint körüli értékért. Persze lehet, hogy szerbek találtak valami fura viszonyítási alapot, amivel nem nominálisan veszik a legkevesebbnek a minimálbérüket, hanem mondjuk fehér BMW-kre vetítve. Erről mindenestre nem tudni többet.

Egyébként az ausztrálokat díjazzák a legjobban, ott egy óráért legalább 11,88 eurót fizetnek (nagyjából 3700 forintot), az Egyesült Államokban átlagosan 10,1 dollárt, míg sok országban, például Németországban, Svédországban, Dániában és Finnországban egyáltalán nincs törvényben meghatározott minimálbér.

Némi segítséget jelent, hogy ugyancsak pénteki ülésén a szerb kormány úgy döntött, hogy növeli a jóléti kiadásait is. A szerkezetátalakításon áteső, vagyis keményebben fogalmazva csődbe ment állami vállalatok dolgozói és egyéb rászorultak közül 26 ezernek fizetik az egészségbiztosítását.