A munkaügy lecsap a csaló cégekre

2014.11.28. 07:27

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága jövőre a tervek szerint kiemelten ellenőrzi jövőre a munkaerő-kölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását – írja az MTI.

Ez az ellenőrzések tervezett menetrendje:

  • márciusban és áprilisban munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják kiemelten, mert a hatóság reprezentatív adatokat szeretne szerezni az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról.
  • Június-júliusban azt ellenőrzik, hogy általában mennyire vannak biztosítva a munkavállalók jogai. Az NMH szerint a vizsgálat a "tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának" csökkentését szolgálja.
  • Október-novemberben ellenőrzik a szabadsággal kapcsolatos törvények betartását.

A munkavédelmi ellenőrzések 2015 első negyedévében a faipart, a második negyedévében a biológiai kórokozók okozta fertőzések megelőzését érintik. Ezt az indokolja, hogy 2013-ban és 2014-ben az előző évekhez képest megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkoztatási eredetű fertőző megbetegedések száma.

A jövő év negyedik negyedévére a bányászat munkavédelmi ellenőrzését tervezik, ebben a hivatal együttműködik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal és a bányászkapitányságokkal.