Ha Németországba megy, nem veheti el a németek segélyét!

2015.09.15. 12:54

Nem jár a német munkanélküli segély azoknak az uniós állampolgároknak, akik Németországban keresnek munkát - erről döntött most a luxemburgi Európai Bíróság - írja a német Focus Online-ra hivatkozva a Hvg.hu. Egész konkrétan a Hartz IV segélyről van szó, amivel havi 391 euró jár az álláskeresőknek. De csak a németeknek: egy svéd család még 2013-ban benyújtott egy kérelmet Berlinben, hogy kaphassanak ilyen segélyt, amit a munkaügyi hivatal megtagadott tőlük, ők pedig perre mentek. Ennek a pernek lett most vége Luxemburgban, ami kimondta, hogy

nem ellenkezik az elógyenlő bánásmód elvével, ha az álláskeresés miatt Németországban lévő uniós polgároknak nem fizetik ki a munkanélküli segélyt.

Ez viszont csak akkor van így, ha a szegény, uniós polgár/gazdasági bevándorló még az előtt jelentkezne segélyért, hogy dolgozott volna Németországban. Ha már legalább egy évet és utána veszíti el az állását mondjuk egy jobb életet kereső magyar és válik regisztrált munkanélkülivé, akkor jár neki a német segély, hat hónapig.