Tíz éve nem kerestek ilyen kevesen állást

2015.10.22. 16:26

Több mint 10 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a szeptemberi utolsó napján 341,7 ezer álláskereső szerepelt, csaknem 40 ezerrel kevesebb, mint 2014 szeptemberében, írja az MTI. Kapcsolódó hír, hogy a közmunkások száma is rekordot döntött nemrég, ezért érdemes a statisztikákat a helyükön kezelni.

Az NFSZ honlapján közölte, hogy

az elmúlt tíz év szeptemberi hónapjait vizsgálva sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. 

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék.

A múlt hónapban összesen 59,5 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az álláskeresők 29 százaléka - összesen 100,1 ezer ember - tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 3,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban 44,9 ezer, az összes álláskereső 13,1 százaléka pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint szeptemberben 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 32,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele (51,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.