A vállalkozók szerint a bürokráciacsökkentés megoldás lehet a munkaerőhiányra

2016.10.24. 16:14

Támogatja a járulékcsökkentést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége: a szervezet szerint az élőmunkához tapadó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését a termelő, legnagyobb GDP-növelő szektorokban, az iparban és a mezőgazdaságban kell megkezdeni, és az ennek eredményeként stabilizálódó gazdasági növekedés lehetőséget teremt majd az adó- és járulékterhek további csökkentéséhez, amely hosszú távon elengedhetetlen az ország versenyképességének javításához.

A szervezet közleménye szerint az adók és a járulékok jelentős csökkentéséhez elengedhetetlen "az állam által fenntartott és túlduzzasztott bürokratikus rendszer egyszerűsítése, amelynek első lépése a közszféra alkalmazotti létszámának érdemi csökkentése". A VOSZ szerint az állami szervezeteknél jelenleg dolgozó több százezer jól képzett munkavállalót megfelelő átképzési programmal át kell irányítani az üzleti szférába, és az átáramló munkavállalók oldhatják a versenyszektor súlyos munkaerő-piaci feszültségeit.

A szervezet szerint a következőkre lenne még szükség a munkaerőpiaccal kapcsolatban:

  • Közfoglalkoztatás kizárólag képzéssel: a közfoglalkoztatás jelenlegi rendszerébe kerülő alacsony képzettségű munkavállalóknak szinte alig van lehetőségük visszakerülni a nyílt munkaerőpiac vérkeringésébe. Ezért a jövőben közfoglalkoztatást kizárólag piacképes képzéssel párosítva indokolt indítani, javítva az érintett társadalmi réteg általános és szakmai műveltségét és enyhítve a munkaerőhiányt.
  • A közfoglalkoztatási bér és a havi legkisebb munkabér közti különbség jelentős növelése: a VOSZ szerint a mai szisztémában megjelenő nettó jövedelemkülönbség nem ösztönzi a közfoglalkoztatásban résztvevőket a nyílt munkaerőpiacra történő kilépésre. A minimálbér emelése megoldás lenne arra, hogy jobban megérje kilépni a közfoglalkoztatásból, de ennek szigorú felső korlátja az érintett ágazatok teherbíró képessége.
  • Az atipikus foglalkoztatás lehetőségeit bővítése: az állami jövedelemszabályozás eszközeivel is segíteni kell az ún. atipikus foglalkoztatás gyorsabb terjedését. A részmunkaidős foglalkoztatás, a távmunka és munkaerő-kölcsönzési rendszer térnyerését kormányzati eszközökkel kell segíteni.
  • Vendégmunkások behívása a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokba: az üzleti szférában tapasztalható munkaerőhiány mérséklésére – részlegesen és átmeneti jelleggel – külföldről érkező munkavállalók foglalkoztatása is indokolt. Az erre vonatkozó - piaci szereplők igényeinek megfelelő - szabályok kidolgozása kormányzati feladat.
  • A bolti kiskereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésére és javadalmazására vonatkozó szabályok rendezése: a legnagyobb foglalkoztató szektorban a munkabéke és a foglalkoztatási szint fenntartása alapvető gazdaság- és szociálpolitikai érdek a VOSZ szerint.