Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Többet lógnak vagy egyre kimerültebbek a magyar dolgozók

2016.12.08. 08:18

Érdekes munkaerő-piaci jelenségről ír a Napi.hu: a magyar dolgozók egyre többet vannak betegszabadságon, kétszer-háromszor annyit, mint pár évvel ezelőtt. Hogy tényleg többet betegeskednek-e a munkavállalók, vagy csak így lázadnak a munkahelyük ellen, nem tudni, de az biztos, hogy a jelenség a munkaerőhiánnyal függ össze. 

A Trenkwalder nevű HR-szolgáltató cég ügyvezetője, Fehér Tamás a lapnak azt mondta: néhány évvel ezelőtt, amikor még a munkavállalók álltak sorba a cégeknél, a dolgozók nem mertek az indokoltnál több napot kivenni betegszabinak, mert féltek, hogy megbízhatatlannak tartja majd őket a főnök. Mostanra azonban, hogy a legtöbb cég örül, ha be tudja tölteni az állásait, a munkavállalóknak nagyobb hatalmuk van, és könnyebben megengedik maguknak, hogy egy betegségre hivatkozva többet hiányozzanak. Sőt, már az igazolatlan hiányzás sem jár feltétlenül azonnali kirúgással, mert a dolgozó és a főnök is tudja, hogy bizonyos munkakörökbe nagyon nehéz enne új embert találni. 

Fehér szerint az elnyújtott betegszabadság egyfajta nyomásgyakorlás is lehet a cégen, aminek az az üzenete, hogy „ha nem emeled meg a fizetésem, kevesebbet fogok dolgozni”. A magyar dogozókban már tudatosult, hogy béremelési nyomás van a cégeken, ezért a sok táppénzes dogozó egy jel a cégeknek, hogy tárgyalni kellene a fizetésemelésről. 

Arra, hogy a több táppénz nem több betegséget jelent, utal az is, hogy a Trenkwalder adatai szerint idén szeptemberben sokkal többen voltak betegszabadságon, mint mondjuk januárban, amikor tipikusan betegebbek az emberek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, László Zoltán szerint viszont nem rejtett lázadásról van szó, hanem arról, hogy a rendes állásuk mellett egy kis kiegészítő jövedelemért sokan fusiznak, feketéznek itt-ott, erre pedig sokan a betegszabadsággal teremtik meg maguknak az időt. Ebben partnerek a háziorvosok is, akik könnyen kiírják az embereket táppénzre. Attól viszont, hogy az emberek több helyen dogoznak és túlhajszolják magukat, jobban ki is merülnek és könnyebben megbetegszenek, ami miatt tényleg indokoltan mennek táppénzre.