Jobban jártak idén eddig a keveset keresők

GettyImages-136614941
2018.05.01. 11:58

Az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, több mint 10 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzéséből, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

A cég és a BDO Magyarország tanácsadó vállalat közös közleménye szerint a növekedés a betanított munkásoknál 8 százalék, a szakmunkásoknál pedig 13 százalék körül alakult. A fizikai dolgozóknál a szakmunkások átlagos órabére elérte az ezer forintot, a betanított munkát végzők pedig 924 forintos átlagos órabérre számíthattak.

A régiók között elég nagy eltérések voltak fizetés szempontjából:

míg például Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon 900-950 forint között alakult egy szakmunkás átlagos órabérre, addig Közép-Magyarországon már az 1200 forinthoz közelített.

A fizikai dolgozók órabérénél az első negyedévben mért 10 százalékos növekedés kisebb volt, mint a tavalyi 14 százalék, amiben szerepet játszik az, hogy tavaly 12, idén viszont csak 8 százalékkal emelkedett a minimálbér.

Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója szerint jelentős béremelkedésre lehet még számítani, ugyanakkor a felsőbb kategóriákban továbbra is jóval kisebb mértékű béremelkedés tapasztalható: a BDO Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú belföldi vállalat mintegy 500 középvezetője esetében vizsgálta meg a fizetéseket.

A BDO felmérése szerint az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál a béremelkedés mértéke 2017 első negyedévéhez képest átlagosan 4,5 százalék volt, ami azt mutatja, hogy ebben a kategóriában továbbra sem gyorsult fel jelentősen a bérek emelkedése. Tavaly ilyenkor ez a mérték 3,7 százalék volt.

A tavalyi 2,4 százalékos inflációt figyelembe véve, a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak reálbére az adatok szerint mindössze 2 százalékkal nőtt. A tapasztalatok szerint ez a munkavállalói réteg elsősorban új munkakörök betöltésekor tud jelentősebb, 20-30 százalékos béremelést is elérni.

(Borítókép: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)  • Hírek
  • Személyi kölcsön