Szilvia
5 °C
16 °C

Alig van, aki leszedje a magyar szamócát

2018.05.08. 08:43

Hiába várják már az emberek a zöldségesnél a magyar szamócát, a munkaerőhiány a szamócabizniszt is elérte. A Népszava cikke szerint a termelők alig találnak napszámost, aki leszedi a szamócát, mert aki tehette, az elment nyugatra szüretelni. Pedig  az elmúlt években emelkedtek a fizetések, idén nyáron már 800-1400 forintos órabérért lehetne szedni a gyümölcsöt, Ausztriában és Németországban viszont 8-10 euróért, vagyis óránként 2500-3100 forintért lehet pontosan ugyanazt csinálni. 

Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak azt mondta, hogy évek óta egyre nehezebb a 800-900 hektáron termő, nagyjából 10 ezer tonnás magyar szamócatermést leszüretelni. Az alelnök olyan termelőről is tud, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a szamócatermesztéssel. 

Lehetne persze elvileg keletről vendégmunkásokat hozni, de a magyar fizetség nekik sem annyira vonzó: az ukrán és szerb vendégmunkások inkább Lengyelországba, a románok pedig Olaszországba és Spanyolországba mennek, ha nem ők is az osztrák és német földeken versengenek a magyarokkal. Napszámos munkára kiközvetített közmunkásokkal pedig Apáti szerint nem nagyon lehet elvégeztetni a munkát, mert sokan nem rendelkeznek a szamócaszedéshez szükséges minimális ismeretekkel sem. 

Az alelnök szerint ha nem változnak a trendek, akkor idővel itthon is muszáj lesz béreket emelni, ami pedig a szamóca árában is meglátszik majd. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?