Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

40 ezer munkás hiányzik az építőiparból

2018.05.11. 11:12

A Magyar Nemzeti Bank által megkérdezett ingatlanpiaci szereplők szerint a munkaerőhiány az építőipar legnagyobb problémája jelenleg Magyarországon, mintegy 30-40 ezer szakképzett munkás hiányzik a piacról, közülük jelenleg nagyjából 25 ezren dolgoznak külföldön - derül ki a jegybank májusi Lakáspiaci Jelentéséből.

A tanulmány újdonsága, hogy a jegybank szakértői a makroadatok elemzése mellett részletes interjúkat készítettek az ingatlanipar szereplőivel. Ez alapján az derült ki, hogy 2008 utáni válság alatt a hazai építőiparból kiszorult szakképzett dolgozók nagy része külföldön talált munkát. Az országot elhagyók között nagy arányban voltak a nyelvet beszélő, tehetséges szakemberek, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van ma Magyarországon.

abra
Fotó: Forrás: KSH

Ahogy az ábrán is látszik, a válság előtti szintre jellemző munkaerő rendelkezésre állna, de nagy arányban dolgozik külföldön. 

A munkaerőhiány hatására a munkaerő költsége az elmúlt két évben megduplázódott, de egyes építőanyagok ára is nagyot nőtt, akár 60 százalékos drágulás is tapasztalható a piacon. Ezek miatt az építőipari kivitelezés összköltsége az elmúlt két évben nagyjából 50-80 százalékkal nőtt meg.

A tanulmány szerint főleg Ausztriában és Németországban dolgozó magyarokról van szó, akik legnagyobb arányban 2011 és 2013 között mentek ki dolgozni. A megnövekedett bérek miatt nagyobb az esélye, hogy a szektor a külföldön dolgozó magyarokat visszacsábítsa, alsó hangon abban az iparági szereplők egyetértettek, hogy a bérnövekedés megállította a szakemberek és a munkások külföldre vándorlását.

clk
Fotó: Forrás: KSH

A megkérdezettek elmondása alapján a projektek teljes költsége általában fele-fele arányban oszlik meg a munkaerő és az építőanyag költsége között, de sok minden függ az adott projekt bonyolultságától és munkaerő-igényétől is, jellemzően például a lakások építése kézimunka- és irányításigényesebb feladat, így az ilyen projekteknél a magasabb a munkaerőköltség aránya.