Olivér
4 °C
8 °C

Sztrájk jöhet a kiskereskedelemben

2018.10.18. 15:07

A Kereskedelmi alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchannál és a Metrónál is felmondta a hatályban lévő bérmegállapodást. Utóbbinál már a felmondási idő le is járt, az Auchannál pedig október végén jár majd le – nyilatkozta a szervezet elnöke az Atv.hu-nak.

A két cégnél Karsai Zoltán szerint az alacsony bérek, egész pontosan alapbérek miatt lehetnek problémák. A KASZ elnöke a bérmegállapodásokról azt mondta, annak aláírásakor általában az abban foglaltak az érvényesek, de amíg a bérmegállapodás érvényes, a dolgozók nem sztrájkolhatnak vagy demonstrálhatnak. Azzal tehát, hogy a Metrónál és Auchannál felmondták ezt, keményebb tárgyalások is jöhetnek, hiszen megkötések nélkül tárgyalhatnak a következő évi bérről. Tehát ha elakadnak a tárgyalások, akkor a dolgozók sztárjkolhatnak vagy demonstrálhatnak.

Karsai szerint a cégek betartották az előző évben megkötött bérmegállapodásokat, csakhogy azóta annyit változott a munkaerőpiaci helyzet, hogy a tavaly aláírt megállapodás mára már elavulttá vált. Jelenleg úgy látja a szakszervezeti vezető, hogy inkább a Metrónál lesz arra szükség, hogy a munkavállalók erőt demonstráljanak. 

A KASZ elnöke úgy érzi, hogy a Metrónál lesz sztrájk, de előtte olyan figyelemfelkeltő eszközökhöz is nyúlhatnak, mint a demonstráció, amelynek keretein belül két órára „leültetik” a munkavállalókat. Azt sem zárja ki az elnök, hogy még ebben az évben létrejöjjön a sztrájk.

Az Auchan a lap kérdésére közölte, hogy a KASZ „egyoldalúan bontotta fel az Auchan Retail Magyarországgal kötött bérmegállapodást”, pedig ők annak valamennyi pontjában foglalt vállalásaikat maradéktalanul teljesítették, és továbbra is nyitottak minden olyan egyeztetésre a Szakszervezettel, amely a munkatársak érdekét szolgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?