Túlóráztatja a főnök? Írja meg!

fortepan 66812
2018.11.01. 08:22

Az idei első fél évben 9700 munkáltatót ellenőriztek a hatóságok, közülük 6400-nál tártak fel munkaügyi szabálytalanságokat, amelyek az ellenőrzött 41 ezer munkavállaló 61 százalékát érintették. Az ellenőrzések alapján az derült ki, hogy a túlóráztatással, munkaidővel kapcsolatos jogsértések az összes jogsértés nagyjából negyedét teszik ki.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint a gépipar, a feldolgozóipar, és a kereskedelem területén dolgozókat érintik leginkább a munkaidővel kapcsolatos szabálytalanságok, de mostanában a legkülönfélébb iparágakból és szakmák képviselőitől lehet hallani olyan történeteket, hogy a munkaerőhiány miatt a cégek nem új embert vesznek, hanem a meglévő munkaerőt dolgoztatják többet, akár a törvény által megengedett szintnél is jobban.

Most készül felmondani, mert elege van belőle, hogy 3 ember munkáját végzi? Vagy túlóráztatják, de kell a pénz, és ezért inkább elviseli? Ismer olyat, aki máshol is találna munkát, de valamiért mégsem mond fel? Esetleg munkaadó, és már inkább bekalkulálja a bírságot, de túlóra nélkül nem megy? Írja meg nekünk a tema+tulora@index.inda.hu-ra.

(Borítókép: Magyar Rendőr/Fortepan)