Virág
0 °C
2 °C

Már bátrabban kérjük a hitelt, ha kell

2013.08.12. 08:09 Módosítva: 2013.08.12. 08:09

Az első félévben megállt az új hitelkihelyezések csökkenése a lakossági piacon, igaz óriási növekedésről még nem lehet beszélni - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból, amelyeket a hétfői Világgazdaság ismertet.

A napilap cikke szerint a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelek kivételével minden kölcsöntípusnál emelkedtek a forinthitel-kihelyezések 2013 első felében. Ráadásul a lakás- és szabad felhasználású hiteleknél is csak a kedvezményes végtörlesztés torzító hatása miatt mutatkozik csökkenés, anélkül valószínűleg ezeknél a kölcsöntípusoknál is stagnálásról vagy szerény növekedésről lehetne beszélni.

A volumeneket nézve viszont túl nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani a fogyasztási hiteleknél mutatkozó növekedésnek, a lakáshitelek esetében viszont indokolt az óvatos optimizmus.

Az új kihelyezések átlendülése a mélyponton még nem látszik az állományok alakulásán, leginkább az alacsony volumenek miatt: az első félévben összesen alig 140 milliárd forintnyi új forintkölcsönt helyeztek ki a szolgáltatók - olvasható a Világgazdaságban.