Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Tranzakciós illeték áthárítása miatt büntetett a PSZÁF

2013.08.29. 10:16

A tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt augusztus végéig több banknak összesen 300 millió forintot kellett visszafizetni az ügyfeleknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ellenőrzései nyomán – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője csütörtökön.

A szóvivő az m1 Ma reggel című műsorában közölte azt is, hogy a felügyelet további negyven esetben is vizsgálódik. Nem feltétlenül nagy szabálytalanságokról van szó, de várhatóan az ősszel a vizsgálatoknak lesznek eredményei – tette hozzá a szóvivő, kiemelve, hogy a bankok többsége szabályszerűen járt el.

Az eddigi szankciókat nagyobb részt azért hozta mega felügyelet, mert a bankok új díj bevezetésével próbálták meg áthárítani a költségeket az ügyfelekre – mondta a szóvivő.
Hangsúlyozta, hogy a törvényi keretek között a költség áthárítása jogszerű.

Kiemelte, hogy a szabályok szerint a bankok a tranzakciós illeték emelése miatt nem vezethetnek be új díjat, nem változtathatnak a díjszámítás módján, és be kell tartaniuk a tájékoztatási szabályokat, legalább 60 nappal korábban tájékoztatniuk kell az ügyfeleket az emelésről, és legalább 15 nappal korábban annak mértékét is közölniük kell.