Végtelenített árfolyamgát jöhet

2013.10.17. 15:31 Módosítva: 2013.10.17. 15:31

Valutaváltó

Augusztus közepén jelent meg, majd a Magyar Nemzeti Bank is felkarolta azt a javaslatot, amely az árfolyamgát átalakításával úgy segítené meg a devizahiteleseket, hogy a rögzített árfolyam fölötti törlesztést teljes mértékben elengednék. A részletekről most a Magyar Nemzet írt, egy hasonló mentőcsomag formálódását korábban a portfolio.hu is valószínűsítette.  

A lap szerint a javaslat lényege

  •  A devizahitelesek a futamidő végéig rögzített árfolyamon törlesztenek. Frankhitelek esetében ez eddig 180 forint volt, de csak 2017 közepéig szól a mostani árfolyamgát.
  • A piaci és a rögzített árfolyam közötti különbséget (jelenleg frankonként közel 60 forint) a futamidő végéig, folyamatosan viseli az állam és/vagy a bankszektor.
  • Valójában tehát egy futamidő végéig tartó, gyűjtőszámla-hitel nélküli árfolyamgátról van szó, amelyben a mostani árfolyamgáttal szemben a rögzített árfolyam feletti kamatfizetés mellett a tőketörlesztést is elengedik az ügyfélnek.

A Portfolio.hu az említett cikkében elemezte is a javaslat lehetséges hatásait, a Magyar Nemzet pedig csütörtöki számában azt írta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium is éppen erről a tervről számolt be az Európai Központi Bank elnöke számára küldött válaszlevelében. Mario Draghi korábban figyelmeztette a kormányt, hogy ne kényszerítsen egyoldalú lépéseket a bankokra, majd külön levélben vonta kérdőre a terveivel kapcsolatban.

A Magyar Nemzet szerint az MNB augusztusi javaslatához hasonló megoldást tartanak ma a kormányzati szakértők valószínűnek. A törlesztési árfolyamot a futamidő végéig rögzítenék, a piaci és a kedvezményes árfolyam közötti különbség miatt felgyülemlő forinttartozást pedig elengednék. Bár a Magyar Nemzet szerint a Magyar Bankszövetség újabb javaslattal fog előállni október végén, a kormány ezt valószínűleg nem fogadja el. November első napjaiban benyújthatja a kormány a saját javaslatát az Országgyűlésnek, néhány hét múlva pedig ezt fogadhatják el