Öt éve nem volt ennyire kevés hitelünk

2013.12.02. 09:48

Valutaváltó

Öt éve nem volt ennyire kevés hitele a magyaroknak: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint több mint öt év után újra 7 ezer milliárd forint alatt van a háztartások hitelállománya – írja a Világgazdaság.

A hitelállomány csökkenésének oka, hogy a lakosság majdnem 47 milliárd forinttal több hitelt törlesztett októberben mint amennyit felvett, ráadásul az árfolyamok változása is kedvezően hatott a hitelállományra a lakosság szempontjából. Októberben minden főbb hiteltípus mennyisége csökkent, így a novembert mindössze 6893,6 milliárd forintos tartozással kezdték a háztartások.

Csökkent az új lakáshitelek kamata és hitelköltségmutatója is: a legfeljebb egyéves kölcsönök átlagos THM-je 8,61, az egy év öt év közöttieké 9,72, az öt év tíz év közöttieké 7,76 százalékos volt, de a legtöbb hitel az első két kategóriába tartozott, kevesen vettek fel 5 évnél hosszabb időre lakáshitelt.

A fogyasztási hitelek kamatai is csökkentek, viszont a folyószámlahitelek kamatai nőni kezdtek. Októberben 26,7 milliárd forintnyi friss megtakarítást helyezett el a lakosság a bankokban, ami azért érdekes, mert utoljára januárban fordult elő, hogy a háztartási betétekbe befelé áramlott a pénz.