Tömegével tűnnek el a bankok

2013.12.04. 10:20

Valutaváltó

A nagy gazdasági világválság, vagyis az 1930-as évek közepe óta nem látott szintre csökkent az amerikai bankok száma, jelenleg már csak 6891 pénzintézet működik a tengerentúlon. Pedig alig több mint negyed évszázaddal ezelőtt még 18 ezer bank közül válogathattak az ügyfelek az Egyesült Államokban. A megszűnő bankok többnyire az alacsony kamatkörnyezet, a szűkülő kamatmarzsok és a szabályozói szigor miatt húzzák le a rolót, 17 százalékuk jelentett csődöt.

A pénzintézetek száma a nagy gazdasági világválság, vagyis az 1930-as évek közepe óta nem látott szintre csökkent az Egyesült Államokban, írja a Portfolio. A lassú gazdasági növekedés mellett elsősorban az alacsony kamatszintek és a szabályozói szigor miatt zárnak be sorra a kisebb bankok.

Főleg a kicsik vesznek el

A bankok virágkorában 18 ezer pénzintézet működött Amerikában, igaz, azóta többnyire csak 100 millió dollárnál kevesebb eszközzel rendelkező bank lépett ki a piacról összeolvadások, akvizíciók vagy csődök miatt (ez alól a Lehman Brothers kivételt jelent). 1984 óta folyamatosan csökken a bankszektor szereplőinek száma, 17 százalékuk húzta le a rolót csődeljárás miatt, jelenleg csupán 6891 bank működik az országban.

bankok száma amerikában

A bankbezárások ellenére 1984 óta a bankok összesített betétállománya jelentősen nőtt, 2013-ra megközelítette a 10 ezer milliárd dollárt. Az SNL Financial pénzintézeti szektort vizsgáló cég kutatása alapján a 100 millió dollárnál kevesebb eszközzel rendelkező bankok a medián szerint 2 százalékkal hiteleztek többet éves alapon az idei harmadik negyedévben, ezzel szemben a 10 milliárd dollárnál nagyobb eszközállományú bankok 3,4-7 százalékkal hiteleztek többet.

Bár egyes szakértők szerint a közel 7000 bank még mindig túl soknak számít, a kisbankok jellemzően szívesebben hiteleznek kisebb vállalkozásoknak, ezért szükség lehet rájuk. "Túlságosan gyakran fordul elő, hogy a nagybankok modellek, algoritmusok alapján adnak hitelt, és ha nem férsz bele a skatulyájukba, nem kapsz hitelt" - fejtette ki Sheila Bair, a Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC) korábbi elnöke. Az FDIC adatai alapján a fiókok számában is csökkenő tendencia érvényesül, 2013 első fél évében 3,2 százalékkal szűkült a teljes banki fiókhálózat Amerikában.

Túl olcsó hitelt adtak az irodákra, raktárakra

A betétbiztosító 2012-es statisztikája szerint a bankok kamatmarzsa az utóbbi években az alapkamattal együtt jelentősen csökkent. Ez a kisebb (szövetkezeti) bankokat érzékenyebben érintette, mint a nagyokat, előbbiek üzleti modellje ugyanis alapvetően a hagyományos banki tevékenységekre - a hitelezésre és a betétgyűjtésre - épül, míg a nagybankok például befektetési banki, kereskedési, értékpapír-kibocsátási tevékenységet is végeznek.

bankcsődök havi darabszáma

2007-ben még csak 3, 2008-ban 25, 2009-ben 140, 2010-ben 157, 2011-ben 92, 2012-ben pedig 51 bankcsőd történt Amerikában. Idén a mostanival együtt 23 ilyen eset fordult elő az USA-ban. A bankok nagy része viszonylag kicsi (1 milliárd dollár alatti) eszközállománnyal rendelkezik, ennek minősége általában a kereskedelmi ingatlanhitelek bedőlése miatt romlik meg, a fizetésképtelenség szélére vagy egyenesen csődbe sodorva a bankot.