A CEU-nak adná Matolcsy pénzét

2014.01.29. 18:26

Valutaváltó

Tiltakozásképpen a Közép-európai Egyetemnek adná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által első alkalommal kiosztott Lámfalussy-díjjal együtt járó összeget Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke és az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja. A Wall Steet Journal Real Time Economics blogja azt írja, Nowotny a lépéssel a jegybank függetlenségének csorbítása ellen tiltakozna.

Pénteken a jegybank először adja át a világhírű magyar születésű közgazdászról elnevezett Lámfalussy-díjat. Bár Nowotny megtisztelve érezné magát a szakmai elismerés miatt, a díjjal együtt járó 60 ezer eurós összeget a Soros György által 1991-ben alapított Közép-európai Egyetemnek adná. A Washinton Street Journal kérdésére az MNB nem erősítette meg, hogy Nowotny kapja a díjat.

Az Origo azt írja, a Lámfalussy-díjat az kapja meg, aki a közgazdasági és a pénzügyi területen olyan kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai munkát, tudományos publikációs vagy oktató tevékenységet végzett, amely hosszabb távon jelentős hatással van a magyar és nemzetközi monetáris politika, a közgazdaságtudomány és szakmai közösség fejlődésére. 

Az MNB 1993-tól a Popovics Sándorról elnevezett díjat adja át azoknak, akikre a most alapított Lámfalussy-díj kritériumai is illenek. Az első Popovics-díjat éppen Lámfalussy Sándor kapta, Bácskai Tamással megosztva.

Az Origo szerint az új díj létrehozásával a Popovics-díj egy junior díjjá válik, amit 40 év alatti feltörekvő tehetségeknek ítélhetnek oda. A portál információi szerint Nagy Márton, az MNB egyik ügyvezető igazgatója kapja a Popovics-díjat. Nagy szerepelt vállalt a jegybank átalakításában, és Matolcsy érkezése óta is előrelépett a ranglistán.

A díjátadót felvezető konferencia nyitóelőadását Orbán Viktor tartja, ami azért nem szokványos, mert a központi bankok általában az ilyen formaságokban is igyekeznek a függetlenség látszatát erősíteni.