Nem spórol az MNB

2014.03.28. 12:51

Valutaváltó

Az előzetes adatok szerint 26,3 milliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábban előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ez nem sokat jelent, mivel a jegybanknak hangsúlyosan nincs eredménycélja, nem profitorientált – fő feladata az inflációs folyamatok hosszú távú optimalizálása. Így jó esetben a jegybanktól javarészt független folyamatok alakítják ki az eredményt is.

Kaszáltak a gyenge forinton

Ebben a jegybank tájékoztatása szerint a gyenge forint játszott döntő szerepet, mivel így a devizatartalékon nagyobb árfolyamnyereséget realizálhattak. Emellett az alacsony alapkamat miatt a kéthetes betétekre is kevesebbet kellett fizetniük. A pénzügyi műveletekből származó eredmény ugyanakkor tavalyhoz képest romlott.

A 26,3 milliárd forintból 0,1 milliárdot tett ki az, amit a beruházási terveken spóroltak, ugyanakkor a működési költségek nagyon elszaladtak. Az MNB–PSZÁF-összeolvadás eredményeképp ugyanis az MNB 14,35 milliárd forintot költött működési kiadásokra,  ami az MNB eredeti, önálló tervénél 2,2 milliárd forinttal, az előző évi költségeinél pedig mintegy 2,8 milliárddal magasabb.

Nem jött össze a spórolás

A működési költségek 2013. évi tényleges összege 14,35 milliárd forintot tett ki, Az eltérés elsősorban a 2013. október 1-jétől megvalósult MNB–PSZÁF-integráció következménye. Ugyanakkor a két intézmény időarányosan kalkulált együttes tervénél az MNB 2013. évi tényleges működési költsége 99 millió forinttal alacsonyabb volt.

A működési költségek 2013. évi tényleges összege 14,35 milliárd forintot tett ki, ami az MNB eredeti, önálló tervénél 18,5 százalékkal, az előző évi költségeinél pedig 23,2 százalékkal magasabb. Az eltérés elsősorban a 2013. október 1-jétől megvalósult MNB–PSZÁF-integráció következménye. Ha összeadjuk a PSZÁF és az MNB korábban külön tervezett költségeit, akkor érdemi megtakarítást nem sikerült elérni, a költségek 0,7 százalékánál alacsonyabb megtakarított összegről számol be az MTI.