Zsiday: Újabb unortodox eszközök jöhetnek

2014.04.02. 10:51 Módosítva: 2014.04.02. 10:51

Valutaváltó

Beragadt az MNB csodafegyvere, és ez azt sejteti, hogy a választások után újabb unortodox eszközökhöz fog nyúlni a jegybank, írja Zsiday Viktor befektetési szakértő.

Az elmúlt egy évben tovább csökkent a bankszektor hitelállománya: több mint 500 milliárd forinttal lett kevesebb, annak ellenére, hogy az MNB több mint 750 milliárdot pumpált bele kedvezményes nulla kamatozású hitele révén.

Sőt, nem csak a hitelek állománya csökkent, de a tranzakciókat tekintve is folyik tovább a hitel-visszafizetés, ráadásul nemcsak a háztartások, hanem az NHP által kifejezetten megcélzott vállalkozások által is.

Így nem lesz meg a 3 százalékos növekedés, de még a 2 százalék sem biztos. Ha az MNB növekedést akar, akkor újra kell töltenie az elefántölőt.

Zsiday szerint az MNB a következőket teheti:

  •  kiterjeszthetik az NHP-t a lakásépítésekre is, vagy egyéb ingatlantranzakciókra,
  •  lazíthatják az igénybevétel feltételeit: nem csak/főként új beruházásokra adva pénzt

És meredekebb megoldások is szóba jöhetnek:

  • az MNB átvállalhatja a hitelek kockázatát/egy részét, még egyet lépve az egyszintű bankrendszer felé, ahol a kereskedelmi bankok csak afféle adminisztratív közvetítők
  • a lakosságot is bevonják a megcélzott körbe

De egy biztos: a hitelundor folytatódása mellett gyenge marad a növekedés. Ha Matolcsy magasabb növekedést akar, akkor új, unortodox ötletekkel kell előállnia.