Meggyűlt a bajuk a kelet-európaiakkal

2014.04.10. 07:40

Valutaváltó

Az Egyesült Királyságban 2012-ben már több mint 3 millió kelet-európai munkavállalót tartottak nyilván. Őket a biztosítók korábban nem tekintették kiemelt célcsoportnak, azonban a nemrégiben, kifejezetten számukra létrehozott, több nyelvű biztosítási ár-összehasonlító oldal komoly változást eredményezhet a biztosítók hozzáállásában is, írja a Biztosítási Szemle.

A várhatóan néhány hét múlva elinduló biztosítási aggregátor, a Global Market Compare nem-életbiztosítási termékek ár-összehasonlítására lesz alkalmas, méghozzá kifejezetten Nagy-Britanniában élő kelet-európaiak számára. Az oldal lengyel, bolgár, román, orosz, cseh, szlovák, lett és litván nyelven nyújt majd szolgáltatásokat, az alapítók nemsokára egy fenti nyelveken beszélő brókerhálózatot is felépítenének.

Több biztosító azonnal élne a lehetőséggel, mások inkább kivárnák az első néhány hónap eredményeit, de akadnak olyan biztosítók is, akik kifejezetten célcsoportjukon kívülinek tekintik a kelet-európai munkavállalókat.

A Post magazinnak nyilatkozó biztosítók közül többen jelezték, hogy a kelet-európaiakat túl kockázatosnak tekintik, mivel körükben magasabb a biztosítási csalások előfordulási gyakorisága. Az ár-összehasonlító oldal létrehozóinak éppen az a céljuk, hogy javítsák ezt a piacot azáltal, hogy érthetővé teszik ezen célcsoport számára a biztosítási termékeket és a szerződéskötési folyamatot. Bár 2001 óta működött már egy fizetős biztosítási tanácsadói szolgálat West Bromwichben, az ottani lengyel közösség számára.

2012 április és tavaly március között összesen 3619 olyan panaszt nyújtottak be pénzügyi termékekkel, illetve szolgáltatásokkal kapcsolatban a brit pénzügyi ombudsmanhoz, amelyek angoltól eltérő anyanyelvű ügyfelekhez kapcsolódtak. Ez igen jelentős ugrást jelent a megelőző év 2282 esetéhez képest. A benyújtott panaszok 38 százaléka 12 különböző kelet-európai nyelvet érintett, melyből egyedül a lengyel 28,5 százalékot tett kit.

A brit biztosítási szövetség (ABI) örült a fejlesztésnek, szerintük a bevándorló közösségeknek nyújtott biztosítási fedezet segíthet a biztosítási csalások elleni küzdelemben is.