Rossz hír az árnyékbankoknak

2014.04.28. 09:55

Valutaváltó

Banki tevékenység, de nem bank

Az árnyékbankrendszer olyan pénzügyi intézményeket jelent, amik csakúgy, mint a bankok, hitelkihelyezéssel foglalkoznak, de nem bankok.

Ha megnézzük a tradicionális bankokat, akkor a betétgyűjtés, a hitelkihelyezés mind egy mérlegben bonyolódnak le, az árnyékbankrendszerben viszont lehet egy pénzpiaci alap, ami a betétek bevonásával foglalkozik, rövid lejáratú pénzek továbbítását hajtja végre. Ezek a pénzek befektetési bankokat finanszíroznak, akik pedig ezt a finanszírozást továbbadják tőkeáttételes befektetőknek.A reálgazdasághoz a hitel csak a harmadik szakaszban kerül ki, amikor a befektetők például kötvényeket finanszíroznak.

A banki tevékenységet végző, de nem hagyományos bankként számon tartott cégek jelentősége olyan mértékben megnőhet, hogy ezeket is a rendszerkockázatot jelentően nagy bankokra érvényes szabályok alá kell vonni - idézi az EKB kormányzótanácsának tagjának, Erkki Liikanennek a Reutersnek adott beszámolóját a Portfolio.

Az EKB, amely ősztől az euróövezet pénzintézeteinek felügyeletét is ellátja, az úgynevezett árnyékbankokra is kiterjesztené a hagyományos bankokra vonatkozó szigorú szabályokat. A nem bankként hitelező pénzintézetek piaca Európában körülbelül 24 ezer milliárd eurós, ide tartoznak például az értékpapírkibocsátással foglalkozó hedge fundok, pénzpiaci alapok.

A finn jegybankelnök Erkki Liikanen, aki egyben az EKB kormányzótanácsának tagja, szombaton arról beszélt egy fórumon, hogy a pénzügyi válság után rendkívüli módon szigorodtak a bankokra vonatkozó szabályozások, aminek hatására a kevésbé szabályozott árnyékbankrendszer jelentősen növekedhet.

Ezért Liikanen úgy tartja, az árnyékbankok bajba kerülését megelőző lépésekre lehet szükség: a rendszerkockázatot jelentően nagy bankokra szigorúbb szabályokat vezetnek be, amelyeket szerinte az árnyékbankokra is ki kellene terjeszteni. Az említett nagybanknak minősített pénzintézetekre az általánosnál magasabb tőkemegfelelési előírások vonatkoznak a Bázel III. szabályok szerint.

Az árnyékbankrendszer szigorúbb európai szabályozása régóta napirenden van, tavaly ősszelMichel Barnier, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szólalt fel külön a terület nagyobb átláthatóságáért.

"Azután, hogy elvégeztük a bankok és a piacok átfogó szabályozását, most foglalkoznunk kell az árnyék bankrendszer jelentette kockázatokkal" - mondta. Ennek az árnyék bankrendszernek "fontos szerepe van a reálgazdaság finanszírozásában", ezért "biztosítanunk kell, hogy átlátható legyen", egyúttal azt is, hogy "bizonyos pénzügyi szereplők megerősítésével elért előnyök nem tűnnek el azáltal, hogy a kockázatok átvándorolnak a kevésbé szabályozott szektorokba" - mondta az Európai Bizottság biztosa.