Lassan szokunk át készpénzre

2014.05.08. 08:02

Valutaváltó

Úgy tűnik, hogy egyedül ott vesznek fel több készpénzt az ingyenes felvétel lehetőségének bevezetése óta, ahol az emberek jellemzően nem is kérték az ingyenességet.

Egyes bankoknál növekedett, másoknál nem változott a készpénzfelvétel az ATM-ekből, amióta törvény biztosítja a havi kétszeri, 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét az ügyfeleknek – írta a Világgazdaság.

A lapnak az OTP-nél, a CIB-nél és a Budapest Banknál válaszolták azt, hogy a készpénzfelvétel mértéke nem változott, míg az Erste és a Unicredit ügyfelei a korábbinál több készpénzt vesznek fel.

Az egyes bankoknál igen eltérő azon ügyfelek aránya, akik igényelték a törvény szerinti kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Míg az OTP-nél az ügyfelek „túlnyomó többsége”, és az Erste aktív ügyfeleinek háromnegyede is nyilatkozott már erről, addig a Budapest Banknál csak 42 százalék, és a Unicreditnél is csak valamivel több mint harmaduk élt a lehetőséggel.

Azt egyébként már korában is lehetett tudni, hogy K&H-ügyfelek közül néhány tízezren regisztráltak csak a havi két ingyenes készpénzfelvételt biztosító programba. Az, hogy a készpénzt most már idegen ATM-ekből is ingyenesen felvehetik az ügyfelek, szintén hozott némi mozgolódást, írja a lap.

Szinte minden bank tapasztalta, hogy az ügyfelei más hitelintézetek automatáit is növekvő számban veszik igénybe, ugyanakkor többen jelezték, hogy az ő ATM-jeikből is vesznek fel pénzt más bankok kliensei. Az egyetlen kivétel az OTP, amelynek olyan nagy a saját ATM-hálózata, hogy az idegen ATM-ek használata nem releváns a számára. Az idegen automatás készpénzfelvételnél eszközhasználati díjat kell fizetnie a kártyát kibocsátó banknak az ATM-et működtető hitelintézet számára, ez egyébként tranzakciónként mintegy 200-250 forinttal növeli meg egy bank költségeit a CIB tájékoztatása szerint.

Persze nem az idegen ATM-ek lehetősége a nagyobb büntetés a bankokra, hanem maga a kötelezően ingyenes szolgáltatás. Az MNB adatai szerint tavaly valamivel több mint 6 ezer milliárd forint értékben vettek pénzt fel kártyával, ez után csak a befizetendő tranzakciós illeték 36,3 milliárd forint körül van, de az ügyleteknek egyéb költségei is lehetnek.