Kínai bankközpont lesz Pesten

2014.05.12. 12:23

Valutaváltó

Magyarországon tervezi létrehozni kelet- és közép-európai üzletfejlesztési központját és renminbi elszámolási központját a Bank of China – számolt be a Portfolio.hu a Reuters-re hivatkozva. A bank vezetői a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoztak, aki üdvözölte a bank terveit.

Tien Kuo-li, a Bank of China igazgatósági elnöke szombaton az Országházban találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Reuters beszámolója szerint a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy támogatja a Bank of China terjeszkedését a régióban, és azt is, hogy a kínai fizetőeszköz, a renminbi szerepe növekedjen a nemzetközi fizetésekben.

Ez része a kormány keleti nyitást támogató politikájának, amely a bilaterális gazdasági, kereskedelmi és más kapcsolatok erősítését célozza - fogalmaz a bank közleménye, amelyből az is kiderül, hogy Tian megköszönte Orbán Viktornak a Bank of China központjában tett februári kínai látogatását.

Magyarországon tervezi létrehozni kelet- és közép-európai üzletfejlesztési központját és renminbi klíring központját a Bank of China, az ország a bank szerint kiváló választás. Találkozott a bank vezetője Matolcsy Györggyel is, akivel a Bank of China infrastrukturális projektekben való részvételéről egyeztettek. Szóba került az is, hogy a jegybank támogatja a kínai fizetőeszköz nemzetközivé válásának folyamatát.