Több bank is a Crédit Suisse sorsára juthat

2014.05.26. 16:47 Módosítva: 2014.05.27. 10:56

Valutaváltó

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a Crédit Suisse Group múlt heti megbüntetése után további 13 svájci bankot vádolhatnak meg az USA hatóságai azzal, hogy amerikai állampolgárok adóköteles jövedelmének rejtegetésével bűncselekményt követtek el.

A Crédit Susse bűnösnek vallotta magát egy ilyen ügyben és kifizet 2,6 milliárd dollár büntetést, amivel precedenst teremtett arra, hogy más pénzintézeteket is elmeszeljenek - írja a Napi.hu a Bloombergre hivatkozva.

További több mint száz svájci bank, amelyek 43 ezer amerikai állampolgár számláját vezették, azzal a kéréssel fordultak a washingtoni igazságügyi minisztériumhoz, hogy tekintsen el az ellenük indítandó büntetőeljárástól, cserébe feltárják, hogyan működött adóelkerülési rendszerük.

A 13 célkeresztbe került banknak le kell vonnia a tanulságot a Crédit Suisse ügyéből, amely világosan megmutatta, hogy az együttműködés kritikus szerepet játszik abban, melyik bank hogyan kerül ki az amerikai eljárásból - mondta Kathryn Keneally ügyészhelyettes.

"Úgy tűnik, hogy az igazságügyi tárcának bizonyos bankok esetén van terve arra, hogyan kezelje az ügyet, amennyiben a érintett pénzintézet bűnösnek vallja magát" - mondta Mark Matthews, az USA adóhivatalának korábbi alkalmazottja, ma adóügyekkel foglalkozó ügyvéd. Biztos, hogy azok a bankok, amelyeket megtalálnak a hatóságok, nem fogják kényelmesen érezni magukat, ám a tárca nem törekszik a bedöntésükre.

Az ügyészség eddig csak amerikai adófizető ügyfeleket és bankárokat vádolt meg olyan bankok esetén, mint például a Julius Baer, Svájc legnagyobb vagyonkezelője. A pénzügyi szolgáltató két vezetőjét vádolták meg olyan tevékenységekkel, amelyek nyomán a Crédit Suisse elismerte bűnösségét. Az utóbbi megúszta amerikai leányvállalatának bezárását, ami a kisebb svájci bankokat nem fenyegeti, mivel nincs USA-beli érdekeltségük.

Nekik amerikai devizaelszámolási műveleteik betiltásával kell szembe nézniük, ha megvádolják őket és bűnösnek vallják magukat. Szakértők szerint, amelyikük ujjat húz az amerikai igazságügyi minisztériummal, az a Wegelin bank sorsára juthat - ez a pénzintézet több száz éves működés után ment csődbe adóelkerülési botránya miatt.