Felcsuti: Az árfolyamrést leszámítva rendben van a Kúria döntése

2014.06.17. 14:43

Valutaváltó

A Kúria minapi döntése közepesen rosszul érintheti a bankokat, ennél rosszabb is lehetne a helyzetük - mondta Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke az ATV kamerái előtt, írja a Portfolio.hu. Szerinte nagyságrendileg 100-300 milliárd forintot kell visszafizetniük, amennyivel több kamatot számoltak fel az ügyfeleknek. Emiatt 10-15 százalékkal csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei.

A szakember szerint az árfolyamrést leszámítva, ahol rossz érvvel hozott jó döntést a Kúria, méltányolható döntés született. A deviza átváltása forintra, majd a törlesztőrészletek visszaváltása devizára, ami a devizahitelek esetén történik, szolgáltatás, amelynek lehet díja. Szerinte a kamattal kellett volna fedezni az átváltási költséget.

Az egyoldalú kamatemelések kapcsán kiemelte, hogy ehhez joguk van a bankoknak, de ahogy végrehajtották, az nem volt helyes. Felcsuti szerint jogos a Kúria számonkérése a bankokon, a kamatemelések nem méltányos módon történtek. A szerződések nem fognak bebukni, a bankoknak vissza kell adnia valamennyi pénzt, amennyivel többet számítottak fel. Hogy ez mennyi lesz, az egy izgalmas kérdés. Ezt a kormány és a Nemzeti Bank fogja megállapítani, erről fog szólni a kormányzat és a bankok huzavonája a következő három hónapban - mondta.

Ennek kapcsán egyetért azzal, hogy bankoknak nagyságrendjében 100-300 milliárd forintot kell majd visszafizetniük. Az ügyfeleknek ez annyit fog jelenti, hogy a törlesztőrészletek csökkenni fognak, 10-15 százalékos csökkenés mindig benne volt a levegőben, ezt most a Kúria a maga jogi tekintélyével megerősítette.