Gál
3 °C
16 °C

Hatalmasat bukott az Erste

2014.07.10. 15:51

Valutaváltó

Az Erste Banknak 300 millió eurójába, azaz 93 milliárd forintjába kerül a devizahiteles csomag első lépcsője - írja a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva. A bank részvényének árfolyama ma több mint mint 5 százalékot esett, az első bejelentés óta pedig több mint 25 százalékot. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy az Unicredit Magyarországon nyereséges lehet idén.

Az osztrák Erste Bank szóvivője közölte: 300 millió euróra, vagyis mintegy 93 milliárd forintra becsülik a devizahiteles csomag első lépcsőjének negatív hatását a banknál. Ez a becslés még csak az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások rendezésének terhét jelenti, a devizahitelek forintosítását nem tartalmazza.

Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a román leánynál várható pluszveszteségek és a magyar devizahiteles csomag együttes hatása 600 millió euró körül lehet, aminek hatására idén 1,4-1,6 milliárd eurós veszteségre számítanak a banknál.

Eközben az Unicredit Bank Austria vezérigazgatója is megszólalt a devizahiteles ügyben, aki annyit árult el, hogy a csomag ellenére nyereségesek lesznek Magyarországon. A Raiffeisen is nemrég közölte, hogy mekkora veszteségre számítanak: az Erste nagy hazai versenytársa 160 millió eurót bukhat a jogszabály miatt. Az OTP és a K&H Bank is elárulta korábban, mekkora veszteséget becsülnek.