Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az MNB Munkácsy-képet is venne

2014.07.11. 12:00

A Matolcsy György vezette MNB az Értéktár programja keretében vásárolná meg az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét, írja a Napi.hu.

Nem tettek le Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének a megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét - közölte Kósa Lajos, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatón. Most ugyan visszaszállítják a képet a tulajdonos kanadai Hamilton galériába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, aminek a pénzt a Nemzeti Bank adná. 

Egyelőre csak sejtik, hogy mire költsék a pénzünk

Már korábban megírtuk, hogy összesen százmilliárdnál is többet akar költeni az új MNB ingatlanokra, hegedűre és Bruegel-festményre, vagy éppen a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. 90 milliárd megy bármiféle különösebb stratégia vagy legalább a nyilvánosság tájékoztatása nélkül ingatlanokra, 30 milliárd pedig a műkincs-visszavásárlási céllal létrehozott Értéktár programra. De erről se tudni sokat, Gerhardt Ferenc alelnök korábban annyit tudott mondani a programról, hogy az "MNB-t érdeklő kincsek bármikor, bárhol felbukkanhatnak" és gyakorlatilag bármik lehetnek.

Emellett az MNB nagyon bepörgött, mert lesz még egy 10 milliárdos, „Közgondolkodási program" is, csak azt nem tudják még egészen pontosan, hogy mire költik és hogyan. 

Kósa Lajos arra kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől. A harmadik alkotás, az Ecce Homo már magyar állami tulajdonban van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága csütörtöki közleménye szerint a kormány célja változatlanul az, hogy a Munkácsy-trilógiát hosszú távon egyben tartsa, az Igazságügyi Minisztérium jelenleg készíti elő a műalkotások állami megvásárlásának szabályairól szóló jogszabályt. Az ügyben zajló tárgyalásokról azonban mindent titokban tartanak, amíg meg nem vették a kiszemelt műveket.

A debreceni Déri Múzeum szóvivője csütörtök délelőtt közölte, hogy nem maradhat együtt Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája: a Krisztus Pilátus előtt című festmény visszatér Kanadába, miután a megvásárlásról, illetve a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló, kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.