Küszöbön a hatalmas OTP-veszteség

2014.08.11. 16:50 Módosítva: 2014.08.11. 16:51

Valutaváltó

Pénteken jelent az OTP, az elemzők azzal számolnak, hogy a devizahiteles csomag miatt már a második negyedévben jelentős veszteség érhette a bankot, írja a Portfolio.

Pénteken hajnalban teszi közzé második negyedéves számait az OTP. Az elemzők az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal 210,2 milliárd forintra visszaeső összes bevétellel, ezen belül 2 százalékkal 159,4 milliárd forintra csökkenő nettó kamatbevétellel és 3 százalékkal 41,6 milliárd forintra visszaeső nettó díj- és jutalékbevétellel számolnak a Portfolio szerint.

A kockázati költségek negyedéves és éves összehasonlításban is tovább emelkedhettek, a várakozások szerint a bank elsősorban az orosz és az ukrán hitelportfólió minőségének romlása miatt 72 milliárd forintnyi céltartalékot képezhetett meg, korábban csupán 3 olyan negyedév volt, amikor ennél magasabb volt a céltartalékolás szintje. Az árfolyam a félelmek ellenére jelenleg pluszban van. 

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Megosztottak az elemzők azzal kapcsolatban, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások és az árfolyamrés alkalmazása miatt mekkora visszatérítési kötelezettsége lesz a banknak (Az OTP a törvény elfogadása után azzal számolt, hogy 135-145 milliárd forintos vesztesége keletkezhet a devizahiteleseknek járó visszatérítések miatt).

    Van olyan elemző, aki azzal számol, hogy az OTP hatalmas céltartalékot képzett meg a második negyedévben, és emiatt akár 100 milliárd forintnál is nagyobb lehet a bank vesztesége, az elemzői várakozások átlaga azonban "csupán" 31,5 milliárd forintos mínusz az adózott eredmény soron.