3 millió magyar él biztosítatlan ingatlanban

2014.09.16. 08:18

Valutaváltó

Az utóbbi pár nap esőzése miatt sokak kerülhettek olyan helyzetbe ahol jól jöhet, ha biztosítást kötöttek beázás estére az ingatlanjukra. A Biztosítás.hu szerint a biztosítással rendelkezőknek nem is nagyon kell aggódniuk amiatt, hogy fizet-e majd a biztosító, viszont 3 millió magyar biztosítatlan ingatlanban él, így őket könnyen nagy bajba sodorhatja egy hasonló esőzés.

Biztosítási szempontból alapvető kérdés ilyenkor, hogy a bejelentett káresemények felhőszakadás, árvíz vagy belvíz kapcsán keletkeztek-e, mivel nem minden fenti tétel szerepel a lakásbiztosítási fedezetekben. A portál szerint azonbana hazai biztosítók az elmúlt években szinte kivétel nélkül megtérítették a bekövetkezett károkat.

Van viszont 1,2 millió hazai lakóingatlan, melyek a mai napig nem rendelkeznek biztosítással. Bár szakértők általában megfelelőnek tartják a magyarországi lakásbiztosítási piac 70 százalékos lefedettségét, a biztosítatlan hazai lakóingatlanokban még ma is 3 millió ember él. A Biztosítás.hu szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy ezen lakóingatlanok az árvizeknek, belvizeknek leginkább kitett és a legszegényebb magyarországi terülteken fekszenek.

A helyzet annak ellenére nem változik, hogy Magyarország - földrajzi fekvéséből adódóan - növekvő természeti kockázatok mellett a legnagyobb árvíz és vízkár kitettséggel rendelkezik Európában. Az ország veszélyeztetettségét jól mutatja, hogy területének csaknem 23 százaléka folyóinak árterületén fekszik, mely még Hollandia 19 százalékos árvízi kitettségét is meghaladja. Bár ez elmúlt években több program is készült a teljes biztosítottság elérése érdekében, ezek egyelőre nem valósultak meg.