Mélyponton a devizatartalék

2014.12.05. 11:44

Valutaváltó

November végén 34,135 milliárd euró volt a jegybanki devizatartalék összege, 83 millióval kevesebb, mint egy hónappal korábban - írja az MTI az MNB adatira hivatkozva.

Összessgéében a tartalékok 2,138 milliárddal csökkentek a május végi idei csúcshoz képest, amikor 36,273 milliárd eurót értek el, de 353 millióval így is meghaladják a tavaly év végi szintet.

A devizatartalék november végi összege azt erősíti meg, hogy a kereskedelmi bankok nem vették ki az MNB-ből azt a 7,83 milliárd eurót amelyet a devizahitelek forintosításához meghirdetett euróeladási tenderen jegyeztek le, mert azt majd a jövő évben megvalósuló tényleges forintosítás során használják föl.

A múlt hónapban a jegybank azt közölte, hogy a forintosítás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a devizatartalékokból felszabadítandó 8 milliárd euró felhasználására a következő három év során kerülhet majd sor.

Az MNB úgy számol, hogy fogyasztói deviza- és deviza alapú jelzáloghitel-állomány a bankrendszerben 3350 milliárd forintot (10,8 milliárd euró) tett ki szeptember végén, ami az ügyfelekkel való elszámolás után több mint 500 milliárd forinttal (1,7 milliárd euró) csökkenhet. Ez azt jelenti, hogy a forintosítás 9 milliárd euró értékű állományt érinthet. Ugyanakkor az érintett hitelállomány mögött több mint 1,56 milliárd euró (480 milliárd forint) volt az elszámolt értékvesztés, amiből az MNB számításai szerint az elszámolások miatt csaknem 0,4-0,6 milliárd euró (120-180 milliárd forint) felszabadítására kerülhet sor. Ebből adódóan a bankok forintosításhoz kapcsolódó fedezeti igénye 8,5 milliárd euró körüli összegre tehető.

Mindezek ellenére a jegybank nemzetközitartalékai február óta nem voltak ilyen alacsony szinten, azaz elfogyott a 3 milliárd dollár értékű öt- és tízéves lejáratú dollárkötvény kibocsátásából befolyt forrás.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok42,453 milliárdot tettek ki november végén, 4 milliárddal kevesebbet, mint a múlt év végén.