Rogán szerint tanácsadók kellenek az MNB-nek

2015.03.12. 07:56

Valutaváltó

Rogán Antal adott egy interjút a Napi Gazdaságnak, amiben egyebek mellett arról beszélt az MTI szerint, hogy szerinte nincs elég eszköze az MNB-nek ahhoz, hogy felügyeleti szerepét jól el tudja látni, azaz "keményebb eszközök kellenek".

Windisch is felvetette

Windisch László, az MNB alelnöke már a keddi bizottsági meghallgatáson is jelezte, hogy külső szakértők bevonására lenne szükségük.

Azt mondta, "szeretnénk arra lehetőséget biztosítani, hogy külső szakértőket rugalmasan tudjon felügyeleti tevékenységhez az MNB igénybe venni. Erre komoly nemzetközi példák vannak, elég arra utalnom, hogy az Európai Központi Bank, mielőtt átvette a felügyelés feladatát a nemzeti felügyeleti hatóságoktól, egy egy éven át tartó eszközminőség-felülvizsgálatot végzett valamennyi felügyeleti körébe kerülő bank tekintetében. Ezt természetesen csak úgy tudta elvégezni, hogy számtalan könyvvizsgálót, tanácsadó céget megbízott, és egy részletes módszertant adott a kezükbe, melynek figyelembevételével és lekövetésével a vizsgálatok lefolytathatók voltak. A Magyar Nemzeti Bank is sokkal hatékonyabban tudná felügyeleti munkáját végezni, hogyha lenne arra rugalmasan lehetőség, hogy egy általunk meghatározott módszertannal, de külső szakértőket tudjunk felkérni bizonyos célvizsgálatok elvégzésére."

Rogán szerint emellett külső tanácsadókat is bevonhatna az MNB, hogy "többször és alaposabban tudjanak" ellenőrizni. Ez pedig abból a szempontból új, hogy a PSZÁF-fal összevont MNB-nél ne lennének elegen vagy az ottani szakemberek felkészültsége ne lenne elég az alapfeladatuk elfogadható ellátásához. 

Rogán arról is beszélt, hogy újraszabályozzák a brókercégek működését, ugyanakkor eközben azt is állította, hogy a magyar pénzügyi szektorban most is biztonság van.