Érkeznek már a banki elszámolások

2015.03.19. 14:08 Módosítva: 2015.03.19. 14:08

Valutaváltó

A kötelező forintosítás miatti banki elszámolólevelek már a héten elkezdenek érkezni az érintett devizahiteleseknek. A bankoknak április végéig ki kell küldeniük az összeset, több, mint 1,7 millió szerződés elszámolásáról van szó.  Ebben benne lesz az MNB képlet alapján esetleg visszajáró összeg, és néhány egyéb elszámolási tudnivaló is. Ha valaki megkapta a levelet és kap pénzt is, azt a levél kézhez vételétől kezdve 15 munkanapon belül várhatja.

Némelyeknek külön kell kérni

A nagyjából 170 ezer kedvezményes végtörlesztő nem kap ilyen levelet, de döntő részük már annyi pénzt kapott a bankjától az akkori végtörlesztés keretében, hogy egy fillér sem jár neki a mostani elszámolás kapcsán.

A kedvezményes végtörlesztéssel kiszállók közül leginkább azok reménykedhetnek még valamennyi visszajáró pénzben, akiknek már a végtörlesztéskor is nagyon alacsony volt a tőketartozásuk. Egyébként minden kedvezményes végtörlesztő is kikérheti a mostani változásokhoz kapcsolódó elszámolását is a bankjától, csak 10 ezer forintért. De ha mégis kiderül, hogy jár még neki vissza pénz, akkor viszont ezt a tízezret is visszakapja.

Az árfolyamgátasoknál az eredeti devizahitelből és a gyüjtőszámlából csinálnak most egy forinthitelt, aminek a törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a most januári. Ehhez szükség esetén kitolják a hitel futamidejét az adott esetekben.

Sokan kaphattak tájékoztató sms-t is, de ez valójában nem jelent semmit semmire nézve, csak a levélben megkapott értesítő számít.

Az ügyfél egyébként jó, ha ellenőrzi, hogy jól számolt-e a bankja a visszajáró pénzek kapcsán. Egyrészt ellenőrizheti az adatokat, árfolyamokat és kamatokat a hiteléről kapott havi értesítők alapján. Másrészt megnézheti, hogy jól számolták-e az MNB-képletet a banknál. A panaszkezelés is csak a levél kézhezvétele után indulhat el.

A Bankszövetségtől Kovács Levente ugyanakkor egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a képletekben nehéz lenne elképzelni hibát, ugyanis a bankok jellemzően ugyanúgy állították be erre az informatikai rendszereiket és az MNB-vel nagyon szorosan együttműködve tették ezt.   

Az MNB-től elmondták, hogy ez igaz, ugyanakkor a közös munka dacára a jegybank nem vállal semmilyen felelősséget ezekért a rendszerekért. Viszont elmondták azt is, hogy a bankok érdeke is a pontos elszámolás, ugyanis, ha újra ki kell küldeni a leveleket, és új elszámolást kell később csinálni, azon igen nagyot bukhat bármely bank.

Emellett az MNB-től majd ellenőrzik az egész elszámolási folyamatot, külön kiemelve, hogy "az internet felhasználásával" vizsgálják, hogy minden bank kommunikációja megfelelő-e, de a határidőkre is igyekeznek majd figyelni, és a panaszkezelésre is. Illetve az elszámolási folyamatnál sem ellenőrzik az adatokat, csak hogy a képletet jól számolja-e az adott bank.

Ha már felmondta a bank a hitelt, akkor is el kell számolnia, ha pedig már el is adta egy követeléskezelőnek, akkor a követeléskezelőnél kell kopogtatnia az ügyfélnek a banki elszámoló papírjával, hogy érvényesítse az új kedvezményeket.