Már holnap szavazhatnak a szigorításról

2015.03.30. 17:10 Módosítva: 2015.03.30. 19:58

Valutaváltó

A Fidesz-frakció további szigorítást javasol a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatban – közölte Rogán Antal frakcióvezető hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt, írja az MTI. Az országgyűlés döntése alapján pedig a házszabálytól eltérően már hétfőn részletes vitát tartanak a brókerbotránnyal kapcsolatos törvénymódosításról, így arról már holnap szavazni lehet.

Rogán szerint olyan módosító indítványt adnak be, amely világossá teszi, hogy a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek. Jelezte azt is, hogy a Fidesz-frakció véleménye szerint a Quaestor is egy brókerbotrány, ezért a Befektető-védelmi Alap (Beva) felelősséggel tartozik. A frakció elvárása az, hogy a Beva a Quaestor-brókerügy minden egyes hatmillió forint alatti kisbefektetőjét kártalanítsa.

A sajtótájékoztatón Rogán azt mondta, parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz, milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A Fidesz frakcióvezetője szerint a hitelt

egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők.

A politikus egyúttal kérte a kormányt is, hogy vizsgáltassa ki e korábbi hitelfolyósítás körülményeit.

Orbán válaszolt Tarsoly levelére

Rogán Antal arról is beszámolt, áprilisban újabb törvénymódosítási javaslatot terjesztenek elő a brókerügyekkel összefüggésben. Ebben gondoskodni fognak a polgári úton történő igényérvényesítés felgyorsításáról, azaz arról, hogy akiket a Befektetővédelmi Alap nem kártalanít, azok is mihamarabb a pénzükhöz juthassanak. 

A frakcióvezetőt arról a levélről is kérdezték, amelyet a Quaestor-vezető Tarsoly Csaba írt Orbán Viktor kormányfőnek. Rogán Antal válaszában arról beszélt, helyesnek tartja, hogy ha valaki levelet küld, arra válasz is születik, még ha az kétmondatos is, mint az ebben az esetben is történt.

Rogán hétfőn a Népszabadságnak is elismerte, hogy Orbán válaszolt Tarsoly levelére: azt nem mondta el, hogy mit írt, de annyi elárult, hogy "dodonai kétmondatos" választ küldött a miniszterelnök.

Ügyészi indítvány kell majd

Ügyészi indítvány lesz szükséges a vagyonzároláshoz, és a vagyon zár alá vétele szempontjából vizsgálhatók lesznek azok a tranzakciók is, amelyek a büntetőeljárást megelőző egy évben történtek, ezt tartalmazzák a brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről szóló törvényjavaslatnak a törvényalkotási bizottság által javasolt módosításai. A törvényjavaslatot 27 igen és 6 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a testület hétfői ülésén.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára szerint az ügyészi indítvány szükségszerű, a bíróság hivatalból nem rendelhet el zár alá vételt. A zár alá vétel biztonsági intézkedés, ami a vagyonelkobzás polgári jogi fedezetét biztosítja.