Még egy bank, ami hatalmasat bukott

2015.04.01. 08:55

Valutaváltó

Az eredményszámokhoz képest nagyon pozitívra sikeredett az MKB éves eredményről szóló közleménye - írja a Portfolio

Szilárd fundamentumok, tulajdonosváltás, egyszeri hatások és reorganizáció, a korábbi sikertelen időszak lezárása, hatékonyabb működés kialakítása, javuló nemzetgazdasági teljesítmény és kilátások - az ellentétes előjelű belső és külső tényezők összességükben negatív adózás előtti eredményt hoztak tavaly az MKB Banknak, amely 2014-ben teljes mértékben önfinanszírozóvá vált. A bank a 2015-ös üzleti évben már nulla adózás előtti eredményre számít, míg 2016 folyamán tevékenysége újra nyereségessé válhat.

A közlemény megemlíti a tavalyi év nagy eseményeit:

  • a Bayern LB 2014 júliusában bejelentette, hogy értékesíti a bankot,
  • a magyar állam 2014. szeptember 29-én meg is vette a bankot, és ma már 100%-os tulajdonos,
  • az MNB 2014. december 18-án elrendelte a bank szanálását, megkezdődött a jelentős költségcsökkentés és portfóliótisztítás.

A bank magyar számviteli szabályok (MSzSz) szerint számolt adózás előtti eredménye -43,16 milliárd forint, a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerinti, konszolidált adózás utáni eredmény -148,11 milliárd forint lett. Az MKB Bank tőkehelyzete továbbra is stabil: konszolidált tőkemegfelelési mutatója az elkönyvelt veszteségeket követően 14,09 százalék, meghaladva a 2013-as év végi 11,82 százalékot.

A rendkívüli tételek közül a legjelentősebb a főként az ingatlanszektorhoz köthető, nem teljesítő hitelek után elszámolt céltartalék-képzés, illetve a devizalapú hitelek elszámolásának és forintosításának többletterhei. Utóbbi 43,1 milliárdos céltartalékot jelentett a csoportnak a nemzetközi módszertan szerint.  • Tippek
  • Lakáshitel