Nullára jöhet ki idén az állam új bankja

2015.05.19. 07:50

Valutaváltó

A nyár végére fejeződhet be a rossz eszközök leválasztása az MKB Banknál, tehát az MKB portfóliójában lévő bedőlt projekthitelek kiszervezése egy úgynevezett rossz bankba. Idén a menedzsment előrejelzése szerint már nullára jöhet ki a bank gazdálkodása, jövőre pedig nyereséges is lehet - derült ki abból az interjúból, amit az MKB felett jelenleg tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Balog Ádám adott a Napi Gazdaságnak.

Az interjúból kiderül még:

  • az MNB össze akarja vonni a tulajdonában lévő Budapeset Bankot és az MKB-t, erről nagyjából jövőre születhet döntés, és még abban az esetben is évekig tarthat, ha megvan a szándék.
  • AZ MKB eladásával kapcsolatban Balog azt mondta, "az Európai Unióval egyeztetve kell végigvinni a restrukturálást, majd kialakítani a majdani vevők körét". Balog szerint egyébként az összeolvadással létrejövő nagyobb bank jót tehet a magyar gazdaságnak, mert a bankpiac jelenleg túl sok szereplők, emiatt elaprózódott.
  • Amikor a kormány a nemzeti tulajdonú bankokat támogatja a nemzetköziekkel szemben, akkor egy üzleti modellt támogat, hiszen a helyi tulajdonú bankok nem globális stratégiát követnek, aminek csak egy része a helyi bank stratégiája.
  • Az MNB nem azért szállt be az MKB-ba, mert a szűrésen kiderült, hogy nagy baj van a bankkal, az MKB mérlegéről és működéséről nem derült ki a felvásárlás után olyan, amit addig ne tudtak volna.